Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Alman "Welt am Sonntag" gazetesi, resmi istatistiklere göre 1990-2009 yılları arasında 47 kişinin aşırı sağcılar tarafından öldürüldüğünün belirtilmesine rağmen 1990'dan bu yıla kadar öldürülenlerin sayısının 182 olduğunun tahmin edildiğini yazdı.

Gazetenin haberine göre, Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, bakanlığının kurbanların ailelerine tazminat ödeyeceğini açıkladı.

Alman Bakan gazeteye yaptığı açıklamada, kurbanların ailelerinin acılarını paylaştığını belirterek, "Mali yardımlar kimseyi geri getirmese de bütçemden ödeyeceğim tazminatlarla ailelerle olan dayanışmamızı göstermeye çalışacağım" diye konuştu.

Kurbanların yakınlarına cinayetlerin eksiksiz bir şekilde aydınlatılmasını borçlu olduklarını ifade eden Leutheusser-Schnarrenberger, araştırmaların sonunda yabancı düşmanlığından kaynaklanan daha başka kurbanların da ortaya çıkmasından endişe duyduğunu sözlerine ekledi.

Leutheusser-Schnarrenberger, tazminat miktarı hakkında açıklama yapmadı.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise aynı gazeteye yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin aşırı sağcı şiddet konusunda yeni düşünceler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanların aileleriyle daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini de ifade eden Özdemir, bu ailelerin, cinayetlerin tümüyle aydınlatılmasını istemeye hakları olduğunu kaydetti.