2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül onuruna yemek verdi
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda resmi akşam yemeği verdi
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeğine katıldı.
Üst düzey kraliyet protokolünün uygulandığı yemekte, Cumhurbaşkanı Gül, frak giydi.
Cumhurbaşkanı Gül ve Kraliçe 2. Elizabeth, salona birlikte girdi. Gül ve Kraliçe Elizabeth'nin peşinden Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Philip, Gül'ün ziyaretine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu salondaki yerlerini aldı.
Yemekte konuşan Kraliçe 2. Elizabeth, 2008'de Türkiye'ye yaptığı ziyaretten çok güzel anılarla ayrıldığını söyledi. İngiltere ve Türkiye'nin Avrupa'nın iki ucunda yer alan ülkeler olmasına rağmen çok şey paylaştıkları uzun bir tarihi geçmişe sahip olduklarını dile getiren Kraliçe 2. Elizabeth, iki ülkenin Kırım Savaşında Rusya'ya karşı savaştığını, Kore Savaşında da birlikte mücadele verdiğini belirtti.
İki ülkenin NATO'da yakın müttefik olduğunu ifade eden Kraliçe 2. Elizabeth, Türkiye ve İngiltere'nin bugün modern bir ortaklığı bulunduğunu vurguladı.
-''Müthiş gelişimi gördük''-
Kraliçe 2. Elizabeth, 1971'de de Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
''2008'de ülkenize geldiğimde Türkiye'nin bu sürede geçirdiği müthiş gelişimi gördük. Son ziyaretimde Türkiye'nin canlı ve dinamik ekonomisine şahit olduk. Asya ile Avrupa'yı, doğu ile batıyı bağlayan dünyanın en harika şehirlerinden İstanbul'u gezdik. Türkiye'nin eşsiz pozisyonu sayesinde Türkiye ve siz Sayın Cumhurbaşkanı, dünya siyaset sahnesinde önemli ve aktif bir paya sahipsiniz.''
Günümüzde dünyada zor ekonomik koşullar yaşandığını belirten Kraliçe 2. Elizabeth, Türkiye'nin ise son zamanlarda daha farklı zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Van depreminde çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını anımsatan Kraliçe 2. Elizabeth, ''Biliyorum ki İngiltere'de herkes bu acınızdan dolayı üzüntü duydu'' dedi.
Kraliçe 2. Elizabeth, Türkiye'nin bu yıl da terör saldırılarına maruz kaldığını ifade ederek, İngiliz hükümetinin terörün son bulması için Türkiye'nin çabalarını desteklediğini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Kraliçe 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkileri daha da derinleştireceğini kaydetti.
Kraliçe 2. Elizabeth, konuşmasını ''Kadehimi Cumhurbaşkanı ve Türk halkı için kaldırıyorum'' diyerek bitirdi. Kraliçe'nin kadeh kaldırmasıyla birlikte İstiklal Marşı çalındı.
-Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasına Kraliçe'ye misafirperverliği için teşekkür ederek başladı.
Abdullah Gül, Kraliçe 2. Elizabeth'in 2008 yılında Türkiye'ye yaptığı resmi ziyareti ve geçen yıl Chatham House ödülünü almak için İngiltere'ye yaptığı ziyareti güzel anılarla andıklarını ifade etti.
Gül, ''Burada geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, ülkelerimiz arasındaki tarihi ve güçlü bağları yeniden teyit etmek için bulunmaktan memnuniyet duyuyorum'' dedi.
İki ülke arasındaki resmi ilişkilerin ilk İngiliz diplomatik temsilci William Harborne ile 1583 yılında kurulduğunu vurgulayan Gül, Londra'daki ilk Türk büyükelçiliğinin ise 1793 yılında oluştuğunu belirtti.
İlişkilerin 1867 yılında Sultan Abdülaziz'in yaptığı ilk resmi ziyaretle güçlendiğini dile getiren Gül, şöyle devam etti:
''Tarihte aynı zamanda iki büyük imparatorluk olarak ve bugün Avrupa'nın karşılıklı köşelerindeki iki modern demokratik ülke olarak, uzun ortak tarihimiz, köklü devlet tecrübemiz, ortak değerlerimiz ve gelecek için ortak vizyonumuz var.
Birbirine geçmiş tarihimiz boyunca, şimdi ve geçmişte, ordularımız ortak düşmana karşı yan yana savaştı, başka zamanlarda ise ayrı sürüklendiler. Yine de ortak geçmişimizin gerçek ruhunun, siz majestelerinin Çanakkale'de ziyaretçi defterine tanımlandığına inanıyorum.''
İki ülke arasındaki dostluğu ve karşılıklı saygıyı vurgulayan Gül, bu unsurların iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın oluşmasına yol açtığını ifade etti.
''Bugün iki stratejik ortak olarak, Türkiye ve İngiltere modern çağın zorluklarına karşın ortak hareket etme konusunda güçlü bir bağlılığı paylaşıyor'' diyen Gül, İngiltere ile Türkiye arasında uluslararası terörizm, kitle imha silahlarını önleme, yasadışı göç ve ekonomik resesyona kadar birçok konudaki işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığı vurguladı.
İki ülke arasındaki iş ilişkilerinin ''en çok güvendikleri değerler'' olduğunu belirten Gül, bu nedenle iki ülkenin ticari ilişkilerinin şaşırtıcı olmadığını ifade etti.
İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin stratejik vizyonun göstergesi olduğuna işaret eden Gül, stratejik ortaklığın gelecek yıllarda daha da geliştirileceğini belirtti.
Gül, Kraliçe'nin gelecek yıl tahtta bulunmasının 60. yılının kutlanacağına değinerek, konuşmasının sonunda kadehini, ''İngiliz halkının refahı ve mutluluğu ile Kraliçe'nin sağlığına'' kaldırdı. Cumhurbaşkanı Gül'ün kadehinin kaldırmasının ardından İngiltere Milli Marşı çalındı.
-Kraliyet protokolünden notlar
Resmi akşam yemeğinde İngiliz Kraliyeti protokolü üst düzeyde ve titizlikle uygulandı. Yemekte frak giyen Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe 2. Elizabeth'in 2008'deki Türkiye ziyaretinde takdim ettiği, ''Yüksek Şövalye Nişanı''nı da taktı. Yemeğe bütün erkek konuklar frakla, kadınlar koyu renk uzun elbiseyle katıldı.
Yemek, Türkiye'den İngiltere'ye 1867'de ilk kez devlet ziyareti gerçekleştiren Sultan Abdulaziz'e yemek verilen Buckingham Sarayı'nın Müzik Salonu'nda gerçekleşti.
Sultan Abdulaziz için verilen yemek sırasında, aralarında Osmanlı Sergi Marşı'nın çalındığı müzikler 144 yıl sonra Müzik Salonu'nda tekrar yankılandı.