Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomide hükümetlerin borç sorunlarının artmasıyla hisse senetleri 10. gününde de değer kaybederek, Temmuz 2008'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. Euro kayıplarını artırdı ve Avrupa ülkelerinin CDS'leri rekor seviyeye tırmandı.

MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 0.6 düşüş kaydetti. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.8 kayıpla, New York Borsası'nın 7. gününde de düşeceğinin sinyalini verdi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.7 zayıflayarak 1.32759 seviyesine geri çekildi. Macaristan'da 5 yıllık faiz 2 yılın ek yüksek seviyesine çıkarken, Japonya'da da 10 yıllık faizler 3 haftadan bu yana ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı. Markit iTraxx SoxV Batı Avrupa Endeksi'nin 15 ülkeyi içeren CDS endeksi, 4 baz puan artış kaydederek 384.5 puana yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinden Jose Manuel Gonzalez-Paramo, Euro Bölgesi liderlerine borç krizini çözmek için daha fazla mali birlik çağrısında bulunarak, hükümetlerin AMB'den medet ummaması gerektiğini söyledi.Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İşler Komisyoneri Olli Rehn de, borç krizinin çekirdek ülkelere sıçradığını kaydetti. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Macaristan'ın kredi notunu çöp seviyesine çekti. Standard&Poor's ise dün Japonya'nın borç yükünü azaltma konusunda ilerleme kaydetmediğini söyledi.

Yeniden sıçramanın görülebilmesi için Avrupa'dan bir hareket görülmesi gerektiğini söyleyen Sidney'deki Kapstream Capital'ın yardımcı kurucusu Nick Maroutsos, krizin İtalya, Fransa ve Almanya'da sinyal vermesiyle, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ikinci planda kaldığını, çünkü bu ülkelerin zincirleme kriz oluşturacak büyüklükte olduğunu belirtti.