Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Şükran Günü'nün hemen ertesi gününe denk gelen ve yılın en büyük alışveriş günü olarak görülen "Kara Cuma"da, alışverişlerin rekor düzeyde olmasının Asya'daki ihracatçıların görünümünü desteklemesi ve emtia fiyatlarındaki artışın etkisiyle, Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi son 3 haftanın en kazançlı dönemine yöneldi.

Alüminyumum ham maddesini üreten Alumina Ltd. yüzde 6.4 yükselirken, Japonya'nın en büyük enerji üreticisi Inpex Corp. yüzde 4 değerlendi. Satışlarının yüzde 65'ini ABD'de gerçekleştiren giyim ve oyuncak tedarikçisi Li&Fung Ltd. yüzde 7.5 primlendi. Satışlarının yüzde 80'ini deniz aşırı ülkelerde gerçekleştiren Güney Koreli LG Electronics Inc. de yüzde 7.5 artış kaydetti.

ABD'de Kara Cuma günü görülen alışverişin, ılımlı bir toparlanmaya ve tüketicinin alım gücüne ilişkin çok fazla karamsarlığa kapılmaya gerek olmadığına işaret ettiğini söyleyen Shinkin Asset Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Naoki Fujiwara, ancak istihdamdaki bulanık görüntü sebebiyle, harcamalara dair belirsizliklerin olduğunu belirtti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9 kazançla 111.06 puana yükselerek, 4 Kasım'dan bu yana en büyük sıçramasını kaydetti. Endeksteki 10 sektörün 9'unda artış görüldü.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6; Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.9; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.8 ve Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl 25 Kasım'a kadar geçen sürede yüzde 21 düşüş kaydederken, bu rakam Standard&Poor's 500 Endeksi için yüzde 7.9 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için yüzde 20'lerde seyretti.