Honda Türkiye: Türkiye önceki krizlerden antremanlı
Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki, Türkiye'nin önceki krizlerden antremanlı olduğu için son krizden çok hızlı çıktığını söyledi
Türkiye'nin son krizden çok hızlı çıkmış olduğunu belirten Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki, dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi krizler karşısında Türkiye'nin durumunu değerlendirdi.
Türkiye'nin daha önceki krizlerden antrenmanlı olduğu için son krizden çok hızlı çıkmayı başardığını vurgulayan Yamasaki, şunları söyledi:
''Kendini çok hızlı tamir etti. İçerisinde hem doğu hem de batı kültürünü barındırdığı için iki taraftaki sorunlarla ilgili Türkiye'ye büyük bir sorumluluk yüklendiğini düşünüyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konularda doğru kararlar vereceğine eminiz. Aynı şekilde oluşabilecek yeni krizleri de Türkiye'nin aşabileceğine eminiz.''
Türkiye'nin başarısında hem yönetimsel olarak verilen doğru kararların hem de içinde bulunduğu konumun etkili olduğunu ifade eden Yamasaki, ''Türkiye tüm şartlarla çok iyi savaşabiliyor'' diye konuştu.
Türkiye'nin kendi otomobil markasını üretmesi
Türkiye'nin kendi otomobil markasını üretme girişimlerine de değinen Yamasaki, New York Taksi ihalesine girerek finale kalanlar arasında Türk firması olduğunu hatırlatarak ''Bu, Türkiye'deki dizayn ve üretim kalitesinin ne kadar yüksek olduğunun bir göstergesi'' dedi.
Devletin vereceği destekle birlikte Türkiye'nin kendi otomobil markasını üretememesi için hiçbir neden olmadığını ifade eden Yamasaki, şunları kaydetti:
''Aslında Türkiye'de çok ciddi üretimler yapan firmalar var. Aynı zamanda iyi üretimler yapan yan sanayiler de var. Bunlar yılların verdiği deneyimlere sahip. Yapılması gereken buradaki iş gücünden yararlanarak Türk iş gücünden ve bilgisinden faydalanarak kendi markanızın ortaya çıkarılmasıdır.''
Honda olarak oluşabilecek yerli bir firmanın kalitesini kendi seviyelerine çıkarması halinde beraber çalışacaklarını belirten Yamasaki, ''Bu yüzden korkulacak, çekinilecek bir durum yok'' dedi.
''Fukuşima felaketine robotla müdahale edilebilirdi''
Japonya'da mart ayında yaşanan deprem ve ardından oluşan tsunaminin zarar verdiği Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki durumun etkisinin yaklaşık otuz yıl sürebileceğini anlatan Yamasaki, şöyle konuştu:
''Felaket nedeniyle o bölgedeki bazı firmalar çalışamıyorlar. Honda olarak biz de çok ciddi etkilendik. Fakat şu anda toparlandık; depremin etkilerini hissetmiyoruz. Müşterilerimizin beklentilerini karşılamak için her türlü imkanı ortaya koyabiliyoruz. Aslında Japonya'daki depremle ilgili tüm sıkıntıları atlattık, ancak Tayland'da yaşanan sel felaketi nedeniyle üretimimiz düşük. Ama bu sorunu da geride bırakmak üzereyiz.''
Honda'nın dünyaca tanınan insansı robotu ASIMO'nun her geçen gün geliştirilerek yeni fonksiyonlar kazandığını dile getiren Yamasaki, ''Fukuşima Nükleer Santrali'nde sızıntı olduğunda eğer bizim elimizde oraya girebilecek bir robotumuz olsaydı, insanların oraya girmesine gerek kalmadan bu işi çözebilecektik. Belki 10-15 yıl içerisinde bu teknolojiyi daha ileri seviyelere getirerek bu tür durumlarda da insanlara yardımcı olunması sağlanacak'' dedi.
''Miyazaki'nin kaybı aramızdaki bağı kuvvetlendireceğine eminiz''
Van depreminde hayatını kaybeden Japon yardım görevlisi Atsushi Miyazaki'nin cenazesinin Türkiye'den uğurlanması için düzenlenen törene katıldığını bildiren Yamasaki, ''Orada Türk halkının ve yönetiminin Japon halkına ve Miyazaki'ye karşı gösterdikleri ilgiyi ve içtenliği gördük. Biz de aynı şekilde Türk halkıyla beraberiz. Bu kaybın aramızdaki bağı daha da kuvvetlendireceğine eminiz'' diye konuştu.
Honda'nın son dönem yatırımları
Honda'nın dünya çapında otomobil üretiminde 7-8. sıralarda yer aldığını belirten Yamasaki, teknoloji geliştiren bir firma olarak ürettikleri otomobillerle daha üst sıralara çıkmayı amaçladıklarını söyledi.
Honda'nın birçok firma gibi sadece otomobil üretmediğini, motosikletten ev ısıtma sistemlerine, otomobillerden deniz motorlarına kadar çok çeşitli üretimler yaptığını anlatan Yamasaki, Türkiye'deki yatırımlarını da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Honda'nın Türkiye'deki yatırımları hakkında da bilgi veren Yamasaki, ''Kriz öncesi 50 bin otomobil kapasitemiz vardı. Ancak yaşanan kriz nedeniyle kapasitemizin altında üretmeye başladık. En büyük müşterilerimizden biri olan Rusya, kriz nedeniyle otomobil almayı azalttığından kapasitede oldukça düşüşler yaşadık'' dedi.
Yamasaki, şu anda 25 bin civarında olan otomobil üretim kapasitelerinin yenilenen Civic modeliyle birlikte önce 50 bine, ardından daha yukarılara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bunun için Türkiye'de üretilen otomobillerin diğer ülkelere ihracatına önem verdiklerini anlatan Yamasaki, çeşitli nedenlerden dolayı ertelenen Honda Civic'in yeni modelinin üretimine bu sene başlamayı hedeflediklerini belirtti.
Honda'nın ürettiği otomobiller içinde Türkiye'de en çok Civic Sedan'ın tutulduğunu bildiren Hideto Yamasaki, ikinci sırada CR-V'nin geldiğini söyledi. Önümüzdeki yıl gelecek olan beş kapılı hatchbackin piyasayı kuvvetlendireceğini ifade eden Yamasaki, tüm Honda modellerinin kendi kulvarlarında iyi durumda olduğunu kaydetti.
Türkiye'de hibrit otomobillerin faydalarının yeterince bilinmediğini, bu nedenle müşterilerin dizel araçlara yöneldiklerine işaret eden Yamasaki, ''Hibrit otomobiller hem çevreci hem yakıt tüketimi az. Yani dizel kadar verimliler. Toplum bunun farkına vardığında hibrit pazarının daha genişleyeceğine inanıyorum'' dedi.
Honda'nın BRC firmasıyla yaptığı anlaşmayla bazı modeller için LPG imkanı sunduklarını belirten Yamasaki, şöyle dedi:
''Şu anda diğer modellere de başlatma planımız var. Bunu iki yönden karşılıyoruz. Birisi güvenlik diğeri de performans. Çünkü insanlar LPG'li araçların tehlikeli olduğu kanısındalar. Fakat tehlikeli olmasının nedeni sistemin profesyonel olmayan kişiler tarafından montaj yapılması. Biz Honda olarak montajı yaptığımız ve güvenlik tedbirlerini aldığımız için herhangi bir sıkıntı oluşmuyor.''
Yamasaki, Honda olarak dünya otomotiv firmalarını buluşturan Tokyo Motor Show'da en son ürünlerini sergileyeceklerini sözlerine ekledi.