Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Tarım Federasyonu Genel Başkanı Yüksel, etin toptan satışında yapılan KDV düzenlemesi hakkında değerlendirmede bulundu.

Federasyon olarak toptan satışlarda KDV indirimini çok olumlu ve yerinde bulduklarını belirten Yüksel, ancak bunun yeterli olmadığını düşündüklerini, perakende satışta, kuru gıda, sebze, meyve gibi diğer ürünlerde de aynı indirimin olması gerektiğini vurguladı.

Etteki KDV indiriminin perakendede de uygulanması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Yüksel, şunları kaydetti:

''Toptan fiyatta KDV yüzde 1 olması perakende de hala yüzde 8 olması tüketiciye ucuzluk olarak yansımamaktadır. Marketler yüzde 1 ile alırken yüzde 8 ile faturalandırmaktadır.

Etin toptan satışında yapılan KDV indirimini olumlu buluyoruz ancak tüketicinin uygun fiyattan ete ulaşabilmesi için perakende satışta da KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e inmesi gerekmektedir. KDV indirimi dar gelirlinin evine kadar indirim olarak ulaşmalı. Aksi halde bu indirimin bir anlamı olayacaktır. Etteki KDV indiriminin kapsamının da genişletilmesi gerekmektedir.''

''Perakende satış noktalarının indirim kapsamına alınması zaruri''

Vatandaşın artık et alırken iki kere düşünmek zorunda kaldığını ve hatta çoğu zaman satın almaktan vazgeçtiğini anlatan Yüksel, etin dar gelirlinin sofrasında tekrar yer bulabilmesi için bu düzenlemenin genele yayılması gerektiğini söyledi.

Yapılan indirim ile artık restoran, lokanta gibi yerlerde daha uygun fiyatlı ürünlerin tüketilebilecek olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Yüksel, ''ama bu indirimden halkın haberi olmayacağından buralarda indirimin yansımasını görebileceğimizi sanmıyorum. Dar gelirlinin çoğunun zaten bu tip işletmelerin kapısından dahi giremediğini, yapılan indirimin halka ulaşması isteniyorsa, perakende satış noktalarının da indirim kapsamına alınmasının zaruridir'' diye konuştu.

Bulgur, kümes hayvanları ile küçük ve büyükbaş hayvanlar, kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatının toptan teslimlerinde KDV yüzde 1'e indiren Bakanlar Kurulu kararı, 27 Kasım'da Resmi gazetede yayımlanmıştı.

Düzenlemede söz konusu ürünlerin perakende teslimlerinde yüzde 8 KDV oranı korunmuştu.