Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da mali krizle mücadele temelinde uygulanan reformlar çerçevesinde 20 bin kamu çalışanı 'iş yedeğine' alınmasının ardından devlet dairelerinde hizmetler aksadı. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ADEDY, uygulamanın başlandığı 28 Kasım'ı ''lanetli bir gün'' olarak nitelendirdi.

ADEDY'den yapılan açıklamada, memur ve işçilere, daha önce Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ile birlikta 1 Aralık'ta yapılması kararlaştırılan 24 saatlik genel greve katılmaları çağrısında bulunulurken, ''kamu çalışanlarının, tüm toplumla birlikte bu barbarca politikayı engellemek için mücadele etmekte kararlı olduğu'' ifade edildi.

Diğer yandan, Mücadeleci Sendikalar Birliği PAME, bugün saat 16.00'da Atina'da Omonia meydanında bir protesto gösterisi düzenleyeceğini açıkladı.

Bu arada, iş yedeğine alınan memurların Pazartesi gününden itibaren işe gelmemeleri nedeniyle devlet dairelerinde aksaklıklar yaşanırken, bazı memurların yanlışlıkla iş yedeğine alınmasının ise karışıklığa neden olduğu bildirildi.

Yunanistan reformlar çerçevesinde hazırlanan yeni ücret çizelgesine göre, yaklaşık 300 bin devlet memurundan 180 bini iş yedeğine alınarak, ilk aşamada bunlardan 14 bini işten çıkarılacak. Diğerleri ise 12 ay süreyle herhangi bir ek ödeme olmadan sadece maşlarının yüzde 60'ını alarak başka yerlerde istihdam edilmeleri için değerlendirmeye tabi tutulacak. Devlet İstihdam Kurulu tarafından olumsuz yönde değerlendirilenlerin memurluk statüsüne son verilecek.

Yunan hükümeti, mali krizle mücadele temelinde, tasarruf amacıyla kamu kuruluşlarındaki yeniden yapılanma çerçevesinde devlet memurlarının sayısını azaltıp maaşlarda önemli kesintiler yaparak, harcamaları 6,3 milyar avro azaltmayı planlıyor.