Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, İtalyan tahvil ihalesinde talebin arzdan daha fazla olmasının etkisi ile yükseldi. Piyasada dikkatler, Avrupalı maliye bakanlarının borç krizini bitirmek için bugün düzenleyecekleri toplantıya çevrilmiş durumda.

ABD'nin en büyük aluminyum üreticisi Alcoa Inc., New York'taki ilk işlemlerde değer kazandı. Hewlett-Packard Co., RBC Capital Markets'in hisse için tavsiyesin, yükseltmesinin ardından yüzde 1.5 yükseldi. AMR Corp., iflas koruma istemesinin ardından yüzde 38 geriledi.

Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 07:06'da 1,199.3 puan seviyesine çıktı. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi dün, Şükran Günü tatilinde perakende satışların rekor seviyeye çıkmasının ardından, yedi günlük düşüşünü tersine çevirerek yüzde 2.9 yükselmişti. Dow Jones vadeli kontratı ise 59 puan ya da yüzde 0.5 yükselişle 11,557 seviyesine tırmandı.

Londra'da Market Securities'ten şef Avrupa stratejisti Stephane Ekolo, "Hisse senetlerindeki kazançlar, italyan tahvil ihalesinin iyi çıkmasından ve faizin yükselmesine karşın alım tekliflerinin satış miktarının üzerinde gelmesinden kaynaklandı" dedi ve "İtalya Hazinesi beklenenden daha fazla alım teklifi ile karşılaştı" değerlendirmesinde bulundu.

2014 vadeli İtalyan tahvilinde, alım teklifi satış miktarının 1.5 katı üzerinde gelirken, 2022 vadeli tahvilleri için bu oran 1.34 seviyesinde gerçekleşti. 28 Ekim'de yapılan aynı vadelerdeki ihalelerde bu oranlar sırasıyla 1.35 ve 1.27 seviyelerinde gerçekleşmişti.

Ancak italya Hazinesi, bugün toplam 7.5 milyar euro (10.1 milyar dolar) satış yaptığı ihalelerde, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i yardım çağrısında bulunmaya yönelten yüzde 7 seviyesinin üzerinde borçlandı.