Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un aralarında Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. ve Citigroup Inc.'in de bulunduğu Amerikan bankalarının kredi notunu, Avrupa'daki borç krizinin küresel kazanç görünümünü etkilediği gerekçesiyle düşürmesinin ardından Asya Borsaları geriledi.

Japonya'nın en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. yüzde 2 değer kaybetti. Tayvanlı bellek çipi üreticisi Nanya Technology  Corp., DRAM fiyatlarının Kasım'ın ikinci yarısında düşmesi üzerine yüzde 6.7 düştü. Japon elektrik şirketleri ise, istikrarlı görülmeleri sebebiyle, kazançlara öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 112.19 puana geriledi ve bu ay yüzde 7.9'luk düşüşe yöneldi. Endekste yer alan 10 sektörün 2'si hariç hepsinde düşüş görüldü.

Kredi notu indirimlerinin yatırımcı duyarlılığını olumsuz etkileyeceğini belirten Tokyo'daki Resona Bank Ltd.'ın baş fon yöneticisi Koji Toda, ancak yatırımcıların özellikle Avrupa'daki borç krizinin çözümüne odaklanmış olduğunu söyledi.

Japonya'da sanayi üretiminin Ekim'de beklentilerin üzerinde büyüme kaydetmiş olmasına rağmen, Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 düştü. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.8 geriledi.

Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 ve Hindistan'ın Sensex Endeksi ise yüzde 0.6 düşüş kaydetti. Her iki endeks de bu ayı yüzde 9'un üzerinde kayıpla tamamladı.