Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanlarının, borçlu ülkeler için Avrupa Kurtarma Fonu'nun kapsamının artırılmasında anlaşmasıyla güvenli varlık talebi azaldı ve yen, önemli paraların çoğunluğu karşısında geri adım attı.

Japon yeni aynı zamanda Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın dün Euro Bölgesi'ndeki maliye bakanlarının IMF'nin kaynaklarının artırılması konusunda anlaştığını söylemesiyle de düşüş kaydetti. Dolar Endeksi, ABD'de açıklanacak olan ve ilerleme kaydetmesi beklenen istihdam ve imalat verilerilerinin öncesinde 2 günlük düşüşünü tutundu. Güney Kore wonu, ülkenin sanayi üretiminin Ekim'de düşüş kaydetmesinin ardından, bu ayki kayıplarını genişletti.

Politika yapıcıların Avrupa'daki borç krizini kontrol altına almak için birçok hamlede bulunduğunu belirten Tokyo'daki Mizuho Securities Co.'nun Döviz analistlerinden Kengo Suzuki, Avrupa'daki maliye bakanları toplantısına ilişkin iyimserliğin, yen satışlarını tetiklediğini söyledi.

Yen, euro karşısında 103.77'den 103.82'ye gerilerken, dolar karşısında çok büyük değişiklik kaydetmedi ve 77.89'dan işlem gördü. ABD doları, euro karşısında 1.3317'den 1.3329'a geri çekildi. Euro, bu ay dolar karşısında yüzde 3.8 ve yen karşısında yüzde 4.2 düşüş kaydetti.

Geçtiğimiz ay yüzde 6.1 değerlenen dolar, Bloomberg Korrelasyon Ağırlıklı Endeksi'ndeki yer alan 10 gelişmiş ülke para birimi arasında en iyi performansı gösteren para birimi oldu. Endekse göre yen de yüzde 1.3 yükseldi.