Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası FED'in öncülüğünde Avrupa, Japonya, İngiltere, İsviçre ve Kanada merkez bankalarının dün Swap faizlerinin indirmesinin ardından piyasalar rahat bir nefes alırken "En kötüye hazırlanılıyor" sesleri de yükselmeye başladı.

Piyasa çevrelerinden bu kararın asıl sebebinin Avrupa'nın büyük bankalarından birinin yolun sonuna geldiği iddiası yankılanırken "Kriz Kahini" diye bilinen ekonomist Nourel Roubini ise Avrupa'daki finansal salgının virütik olduğunu belirterek bu yayılmanın artık Atlantik ötesi ve küresel olduğunu bildirdi. Roubini bu hareketin piyasalar tarafından olumlu algılanırken aslında merkez bankalarının en kötüsüne hazırlık yapmakta olduğunun görülmesi gerektiğini söyledi.

Kararın ardından piyasalar hızlı yükselişte birbirleriyle yarıştılar. Avrupa Borsaları Kasım 2008'den bu yana en büyük dört günlük ralliyi gerçekleştirirken beklenildiği gibi bankacılık hisseleri hızlı yükseliş kaydederken Barclays ve Deutsche Bank hisseleri bu yükselişe öncülük etti. S&P'nin küresel bankaların kredi notunu indirmesiyle sabah saatlerinden yüzde 1.1 değer yitiren Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 3.5'luk artışla 239.73 seviyesine ulaşırken FTSE 100 Endeksi'nde yükseliş yüzde 2.9'u buldu. Fransız CAC 40 yüzde 3.9 değer kaydederken Alman DAX'taki artış ise yüzde 4.9'a ulaştı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İMKB de yüzde 5'e yakın değer kazanırken, borsada işlem gören  şirketlerin piyasa değeri yaklaşık 16 milyar lira artarak 403 milyar 952 milyon 771 bin 404 lira oldu. Doların ve euronun satış fiyatı ise geriledi.

New York Borsası'nda da gösterge endeksler ağustos ayından beri en büyük yükselişi kaydetti. S&P 500 Endeksi yüzde 4.3 yükselerek 1,246.95 seviyesine ulaşırken Dow Jones Endüstri Endeksi ise mart 2009'dan bu yana en büyük yükselişini kaydederek yüzde 4.2 sıçrayışla 12,045.68 seviyesinden kapandı.

Fed öncülüğünde 6 büyük merkez bankasının dolar fonlamasını ucuzlaştırmasının ardından Londra Metal Borsası'ndaki 3 ay vadeli bakırın metrik tonu ise dün yüzde 6.8 sıçradı.

Fed piyasaları anında rahatlatan karara gerekçe olarak finans piyasalarındaki zorlukları hafifletmek ve buna bağlı olarak, bu zorlukların hane halkı ve işletmelere yönelik kredi akışı üzerindeki etkilerini azaltmak ve ekonomik aktiviteyi desteklemeyi gösterdi.

ABD merkez bankası Fed ve diğer beş önemli merkez bankası ile ortak karar alarak dolar likidite swap hatlarına uygulanan faiz oranının, 100 baz puandan 50 baz puan düşürülerek artı 50 baz puana indirildiğini ve yetkilerini 1 Şubat 2013'e kadar uzattığını bildirdi.