Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, borç krizinin yayılmakta olduğu endişelerinin arttığı bir ortamda İspanya ve Fransa'daki tahvil ihaleleri öncesi değer kaybetti. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Stoxx Europe 600 2008'den bu yana gerçekleştirdiği en büyük dört günlük yükselişini tersine çevirdi.ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Asya hisse senetleri değer kazandı.

Norsk Hydro ASA, aluminyum talebinde büyümenin yavaşlayacağı tahmininde bulunmasının ardından yüzde 1.2 düştü. İsviçre'nin en büyük sigorta şirketi Zurich Financial Services AG, özkaynak karlılığı için hedefini teyit etmesinin ardından değer kazandı. Salzgitter AG, vergi kolaylığının tüm yıl net karını artıracağını açıklaması ile birlikte yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek, Londra saati ile 08:52'de 238.34 puana indi. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3'lük bir sıçrama gerçekleştirdi.

İspanye ve Fransa hazineleri bugün, Avrupalı yetkililerin krizin yayılmasını durdurma yönündeki çabalarının borçlanma maliyetlerini indirmeyi başaramadığı bir ortamda, 8.25 milyar euro (11 milyar dolar) tutarında tahvil ihalelerine çıkacak.

İspanya Hazinesi bugün 3.75 milyar euroya kadar tahvil satacak. 10 yıl vadeli Alman tahvili yerine aynı vadede İSpanyol tahvili tutmak için yatırımcıların istedikleri ek faiz dün 395 baz puana yükseldi. "AAA" kredi notuna sahip Fransa da bugün 4.5 milyar eurya kadar tahvil satacak. Bu ilke tahvilleri ile Alman tahvilleri arasındaki faiz farkı ise 111 seviyesinde.

Avrupa hisse senetleri dün, Fed ve diğer beş önemli merkez bankasının dolar fonlama maliyetlerini düşürmesi ve Çin'in zorunlu karşılıklar faizini indirmesinin ardından, yüzde 3.6 yükseldi ve Kasım 2008'den bu yana en güçlü dört günlük çıkışını gerçekleştirdi.