Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi liderlerinin daha fazla mali birlik için bastırdığı sürece, AMB'nin de borç kriziyle mücadele için daha fazla hamlede bulunacağını söyledi.

Bugün Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'na konuşan Draghi, "yeni bir mali sözleşmenin", kredibilitenin geri kazanılması konusunda en önemli unsur olduğunu vurguladı. "Diğer unsurlar sırayla peşinden gelebilir. Ancak birincil olarak ortak bir mali sözleşmeye sahip olmak gerekiyor" ifadelerini kullanan Draghi, AMB'nin diğer silahlarına ilişkin detaylar vermedi ve merkez bankasının tahvil alımlarının ancak "sınırlı" olabileceğini belirtti.

Öte yandan Londra'daki Barclays Capital'in baş Avrupa ekonomisti Julian Callow, Draghi'nin yine de tahvil alımlarının hızlandırılması ve diğer adımların da atılabileceği fikrini destekliyor gibi göründüğüne dikkat çekti.

AMB dün Fed ile birlikte doların acil fonlama maliyetinin düşürülmesi hamlesinde yer aldı. Ortak müdahale hareketi küresel hisse senedi piyasasalarını yukarı tırmandırırken, İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi hâlâ yüzde 7'nin yakınlarında seyretti.

Draghi'nin açıklamalarının ardından euro önce düştü, ardından dolar karşısında 1.3486 seviyesine çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi de kayıplarını telafi etti.