Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran ile Batılı ülkeler arasında yaşanan sorunların Orta Doğu petrolünün riskte olduğu endişelerini tetiklemesiyle petrol neredeyse iki haftanın en yüksek seviyesinden işlem gördü.

İngiltere'nin OPEC'in 2. en büyük petrol üreticisi olan İran'ın Büyükelçiliği'ni kapattığı haberiyle vadeli kontratlar yüzde 0.6'lık yükselişin ardından ufak değişim gösterdi. Dün Fed ve 5 merkez bankasının piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere anlaşmasıyla fiyatlar iki haftanın en yüksek seviyesini görmüştü.

Bloomberg International'a konuşan Commerzbank emtia müdürü Eugen Weinberg, İran'da yaşanacak herhangi bir üretim aksaklığının dünyadaki petrol dengesinde büyük bir bozulmaya yol açabileceğini söyledi. Weinberg, "Fiyatlar bir çatışma çıkması halinde 150 dolara kadar yükselebilir" diye konuştu.

Ocak teslim ham petrolün varil fiyatı Nymex'te 7 sent arttı ve 100.43 dolar oldu. Dün 101.75 doları görerek 17 Kasım'dan beri en yüksek seviyeye çıkan kontrat böylece Kasım'da yüzde 7.7 oranında değerlendi.

Ocak teslim Brent tipi petrol ise ICE Futures Europe'ta yüzde 0.6 değer kaybetti ve 109.84 dolar oldu. Avrupa'nın gösterge petrol kontratı ile New York petrolü arasındaki fark dünkü 10.16 dolar seviyesinden 9.41 dolar seviyesine indi.