"100 dolarlık petrol ekonomik toparlanma için risk"
Bloomberg HT'ye konuk olan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol 100 dolar ve üzerindeki petrol fiyatının ekonomik toparlanma için risk oluşturduğunu belirtti
Bloomberg HT ekranlarına konuk olan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol 100 dolar ve üzerindeki petrol fiyatının küresel ekonomik toparlanma için risk oluşturduğuna işaret etti. Birol, petrol fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak Türkiye'de cari açığın artabileceği uyarısında da bulundu.
Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, dünyada fazla üretim nedeniyle doğalgaz fiyatlarında düşüş beklediğini söyledi. Doğalgazda ABD'nin net ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna geçtiğini belirten Birol, uzun vadede doğalgaz üretiminde artış beklendiğine dikkat çekti.
Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 50'ye yakın kısmını doğalgaz kaynaklarından ürettiğini hatırlatan Birol, "doğalgaza bağımlılığı azaltmak için birden fazla nükleer santrale ihtiyaç var. Ancak doğalgazdan hemen vazgeçemeyiz, dolayısıyla mevcut doğalgaz fiyatlarında indirim için müzakere etmeliyiz" diye konuştu.
Türkiye'de elektrik talebinin her yıl %8 büyüdüğüne dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılaması için yılda 10-15 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı bulunduğunu söyledi.
Dünyadaki finans krizinden bu yana, ekonomik sorunlar dolayısıyla hükümetlerin enerji politikaları ve iklim değişikliği konularında dikkatlerini kaybettiğini hatırlatan Birol, Fukushima sonrası tüm dünyada nükleerin geleceğiyle ilgili belirsizlikler oluştuğunu ifade etti.
Önümüzdeki yıllarda doğalgaz ve yenilenebilir enerjinin önem kazanacağını açıklayan Birol, nükleer enerji talebinde 2035 yılına kadar %12 oranındaki artışın devam edeceğini kaydetti.
Kömürün 2035 yılına kadar en çok elektrik üreten yakıt olacağını, ancak 2035 itibarıyla yenilenebilir ve nükleer santrallerdeki yeni kapasite artışının talebin yarısını karşılayacağını söyleyen Birol "Doğalgaz altın çağına giriyor. Pek çok ülke önemli miktarda doğalgaz kaynakları buldu. Örneğin Kanada, Çin, ABD ve Avustralya 2020 yılında gaz ihracatçısı olacak. Bu da nükleer güç için esas mesele olarak karşımıza çıkacak. Zira dünya enerji piyasasında ancak gaz ve nükleer birbiriyle mukayese edilebilir. Ucuz doğalgaz nükleere rakip olabilir" dedi.
Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanması konusunda birçok boru hattının rekabet ettiğini belirten Birol, "Doğalgaz arzının artması, birçok boru hattının geleceğini etkileyecek" uyarısında bulundu.
Bu nedenle bütün boru hattı projelerinin hayata geçme şansı bulunmadığını belirten Birol, "1-2 boru hattı projesinin hayata geçmesini bekliyorum, bunların arasında Nabucco'nun gerçekleşme şansının yüksek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.