Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doktor Kıyamet olarak da bilinen ünlü yatırım uzmanı Marc Faber Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu.

"Gloom Boom & Doom" adlı aylık raporunu açıklayan Faber, mevcut krizin temelinde Batı'nın borçla yaşaması olduğunu belirtti.

-"Batı'nın likiditesi kalmadı"-

Liderler zirvesinden bankaları desteklemek için likidite tedbirlerinin çıkacağını kaydeden Faber, Batı ülkelerinin kaldıraçtan kaynaklanan borçları kapatacak likiditesi kalmadığını belirtti.

-"Şubat'ta çok büyük bir zafiyet görülebilir"-

S&P 500'ün yeni çıkışlar yapacağından şüpheli olduğunu belirten Faber, piyasalarda 2012 yılının Şubat ayında daha büyük bir zafiyet görülebileceği uyarısında bulundu.

Altının seyri konusundaki bir soru üzerine Faber, "Altın fiyatlarında yükseliş trendi sürüyor, ancak bir balon oluşmasını beklemiyorum" dedi.

-Orta Doğu'da savaş çıkabilir"-

Orta Doğu'daki gelişmelerin savaşa yol açabileceğini söyleyen Marc Faber, ABD piyasalarının önümüzdeki altı ayda gelişen piyasaları geçebileceğini sözlerine ekledi.

-"Orta ölçekli bir resesyon çok muhtemel"-

Faber, "Serbest piyasa koşullarına çok sert müdahaleler var. Orta ölçekli bir resesyon çok muhtemel. Çin emtia piyasalarını taşıyor, ancak ekonomisi yavaşlıyor. Batı Çin'i kontrol etmenin yolunun petrolden geçtiğini biliyor. Orta Doğu'da gerginliklerin artacağını düşünüyorum. Çin petrol talebi nedeniyle Orta Doğu'daki sorunlara karışacaktır." dedi.

-"Şu anda hisse senedinde olmayı tahvile tercih ederim"-

Türkiye ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Faber, "Türkiye ekonomisi yavaşlamadan payını alacaktır. Gerginliklere bağlı olarak TL'nin daha da değer kaybetmesini bekliyorum. Şu anda hisse senedinde olmayı, tahvilde olmaya tercih ederdim. Türk hisse semetlerinde geri dönüş olabilir ama yeni zirveler beklemiyorum" dedi.