Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen ve dolar, ABD ekonomisinde hareketlenme işaretlerinin güvenli liman niteliğindeki para birimlerine talebi düşürmesinin etkisi ile, euro karşısında bir ayı aşkın sürenin en hızlı haftalık düşüşünü göstermeye hazırlanıyor.

Dolar, bugün ABD'de istihdamın hızlandığını göstermesi beklenen veri öncesi, 16 önemli para biriminin 15'i karşısında haftayı kayıpla kapamaya yöneldi. Yen euro karşısında, Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi'nin spekülatif Döviz hareketlerine tedbir alınacağını söylemesinin ardından, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Ancak eurodaki kazançlar, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, 9 Aralık'taki zirve öncesi borç krizine yönelik duruşunun altını çizeceği konuşması öncesi sınırlı kaldı.

Tokyo'da Ueda Harlow Ltd.'den kıdemli döviz analisti Toshiya Yamauchi, "Eğer ABD istihdam verileri iyi çıkarsa, hisse senetleri muhtemelen yükselecek ve bu da doları aşağı itecektir" dedi ve "Yen önemli paralar karşısında en fazla satılan para birimi olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yen euro karşısında yüzde 0.1 düşerek, Tokyo saati ile 14:45'te 104.71 seviyesine indi. Bu parite dün New York'ta 104.60 seviyesindeydi. Yen euro karşısında son beş günde yüzde 1.7 düştü ve 14 Ekim'den bu yana en büyük haftalık kaybını yapmaya hazırlanıyor. Yen dolar karşısında yüzde 0.1 kayıpla 77.80 seviyesine geldi.

Dolar euro karşısında fazla bir değişiklik göstermedi ve 1.3459 seviyesinde kaldı. Ancak ABD para birimi euro karşısında yüzde 1.7 ile 25 Kasım'dan bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Dolar ayrıca beş haftadır ilk kez beş günlük bir düşüş dönemi yaşadı.

Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin 125,000 artması bekleniyor. İstihdam Ekim ayında 80,000 artmıştı. İşsizlik oranının ise değişmeyerek yüzde 9'da kalması bekleniyor.