Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin para birimi yuan, Fed öncülüğünde altı önemli merkez bankasının gecelik dolar fonlama maliyetini düşürmesi sonrası doların değer kaybına bağlı olarak, üç haf ard arda gelen kayıplarını durdurdu.

Çin Merkez Bankası yuan referans kurunu yüzde 0.07 yükselterek, 14 Kasım'dan bu yana en yüksek seviye olan dolar başına 6.3310 seviyesine çıkardı. Çin bu hafta, büyümeyi desteklemek için, 3 yıl sonra ilk kez bankaların rezerv olarak kenarda tutacakları nakit miktarını düşürdü. Bu kararın ertesi günü açıklanan Satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Çin'de imalat sanayinin daraldığını gösterdi.

Hong Kong'da Credit Agricole CIB'den stratejist Dariusz Kowalczyk, "Çin Merkez Bankası'nın güçlü yuan fiksingi, para birimin değer kazanmasından öte, dolarda zayıflamayı işaret ediyor" dedi ve "Çin'in, ihracat büyümesindeki hızlı yavaşlama ile birlikte, para birimine daha fazla değer kazandırması için daha az nedeni var. Yuan normal değerine yaklaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yuan bu hafta yüzde 0.19 yükselerek, Şanghay saati ile 10:06'da dolar başına 6.3627 seviyesine çıktı. Kowalczyk, önceki tahmini olan 6.05'i bir yana bırakarak, yuanın gelecek yıl 6.2 seviyesine çıkabileceğini kaydetti.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki değerini izleyen Dolar Endeksi bu hafta yüzde 1.8 düştü ve son iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Çin bugünkü ile birlikte, üçüncü gün üst üste yuanı yukaırda fiksledi ve kur, Çin Merkez Bankası'nın dalgalanmaya izin verdiği yüzde 0.5'lik alanın alt sınırına geldi.

Hong Kong'da offshore piyasada, yuan yüzde 0.13 düşerek 6.3916 seviyesine indi ve bu haftaki kazancı yüzde 0.10'a daralttı.