"2 numara"dan Türkiye'ye övgü
İstanbul'da bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye'nin dünyanın en önemli 10 ekonomisinden biri olacağını söyledi
Biden, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Girişimcilik, Değerler ve Kalkınma: Küresel Gündem'' konulu II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin açılışında konuştu.
Dünyanın en zengin 20 ülkesinin aynı zamanda dünyanın en girişimci ülkeleri olduğuna dikkati çeken Biden, ''Türkiye'de bulunmamız da hiçbir şekilde tesadüf değildir. Türkiye, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 3 kat büyüdü. İhracat 4 katına çıktı. Kişi başına düşen gelir çok ciddi biçimde arttı. Aileler artık kendilerine ve çocuklarına daha iyi bir hayat verebiliyor'' dedi.
Biden, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''ABD'nin Ankara Büyükelçisi, bir sonraki Steve Jobs'ın Türkiye'den çıkabileceğini söylediğinde hiç şaşırmadım. Türkiye'de de ciddi yetenekler var. Hatta şu an aramızda da olduğunu biliyorum. Türkiye dünyanın en önemli ekonomilerinden birisi ve bunun çok daha da ötesine gidebilme durumunda. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi olmayı hedefliyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına tekabül eden bu yılda Türkiye dünyanın en önemli 10 ekonomisinden biri olacak. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde gördüğümüz çok büyük gelişmeler ve atılımlar var. Böyle bir geleceği tesis edebilmek için hepimiz bireysel olarak üzerimize düşen görevi yapmak zorundayız. Girişimcileri desteklemek ve onların yeşermesine yardımcı olmamız gerekiyor. Steve Jobs'ın da dediği gibi 'Düşünmek, farklı düşünmek', girişimcilere destek olmalıyız.''
Aynı şekilde düşünmenin ilerlemeye hiçbir katkı sağlamayacağını söyleyen Biden, girişimcilik ruhunu ve yeteneğini çocuklara okullarından mezun olmadan önce vermeye başlamak gerektiğini kaydetti.
Biden, girişimciliğin, dünyanın en büyük kaynağı olduğunu ifade ederek, insanların beyinlerinde yatan en değerli kaynağın girişimcilik olduğunu, bireylerin zihinlerinde barındırdıkları fikirlerin yeşertilmeye değer olduğunu anlattı.
Girişimcilerin risk aldıklarını ve hiç bilmedikleri bir yeteneklerini ortaya çıkardıklarını vurgulayan Biden, girişimci kişilerin baskı altındaki hükümetlerin yönetiminde olduğunda, özgür değillerse, sınırlamalardan ve hantal uygulamalardan kurtulamıyorlarsa, rüşvet, şeffaf olmayan çeşitli engellerden muzdaripler ise girişimcilik ruhlarının yeşermesinin mümkün olmayacağını kaydetti.
-Geleceğin birlikte inşası-
Biden, ABD, Türkiye ve diğer ifade özgürlüğünü seçen ortak ülkeler ile geleceği beraber inşa edeceklerini düşündüğünü söyleyerek, ''Yakın zaman önce Irak'taydım. Geçen yıl üniversite öğrencilerinin (Iraklı) yüzde 45'i ABD'de eğitim aldı. ABD hükümeti, 10 bin öğrenciye yurt dışında çalışması için burs sağladı'' dedi.
Genç girişimcilere fikirlerinin çalınmasına izin vermemeleri gerektiğini vurgulayan Biden, ''Eğer biri çıkıp bu fikirleri sizden alacaksa bu fikirleri geliştirmek için niye bu kadar uğraşılsın? Fikri mülkiyeti tanımayan bir ülke ve anlayış kesinlikle kabul edilemez'' diye konuştu.
Biden, fikir teatisinde bulunmak, bilgi paylaşımı yapmak ve yeni fikirler üretebilmek için bir araya gelindiğini ifade ederek, ''Bilginin tekeli ABD'de değil, teknolojik yeniliklerin tekeli de ABD'de değil'' dedi.
Geçmişte ülkelerin büyüklüğünün doğal kaynaklarıyla, yüz ölçümü, nüfusu ya da ordusunun gücü ile ilişkilendirildiğini aktaran Biden, ''Ülkelerin gerçek zenginliği yaratıcı beyinlerde bulunmaktadır. Ayrıca özgürlüğünde ve fikirleri hayata geçirme noktasındaki iradesinde...'' şeklinde konuştu.
Biden, 21. yüzyılda, 20. yüzyılın endüstrisine dayanarak gelişmenin ve büyümenin mümkün olmayacağına işaret ederek, ''Hükümetler ifade ve düşünce özgürlüğünü, farklı düşünceleri garanti altına almazsa girişimciler başarılı olamaz'' dedi.
Girişimcilerin demokrasinin gelişiminde gereken en önemli itici güçlerden biri olduğunu vurgulayan Biden, hayallerin ve fikirlerin 21. yüzyılı inşa edeceğini söyledi.