Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya Başbakanı Mario Monti'nün bütçe açığını kısmak için hazırladığı tedbir paketini parlamentonun oyuna sunmasının öncesinde atın değişim göstermeden seyrediyor.

Spot altının onsu Singapur'da yerel saat ile 9.59'da yüzde 0.2 değer kaybettikten sonra pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. Geçtiğimiz hafta Hüney Kore'nin altın satın alması ve ETF'deki altın varlıklarının rekor kırması ile kıymatli metal yüzde 3.8 değer kazandı. New York Comex'teki şubat teslimli altın vadelilerinin onsu pek fazla değişim göstermeden 1,750.10 dolar seviyesinde seyrediyor.

"Hem emtia hem de güvenli liman olarak algılandığı sürece altın yatay hareketini sürdürecek." diyen First Futures Co analisti Lv Xiaowei, "Avrupa'nın problemi bir gecede çözülmeyecek dolayısıyla fiyatlar kendi tabanını koruyacaktır." yorumunda bulundu.

İtalya Başbakanı Mario Monti, Euro Bölgesi'nin ikinci en büyük borç yüküne sahip ülkesinin borçlarını azaltmak ve İtalya'nın euronun dağılmasını tetiklemesini önlemek için hazırladığı 30 milyar euroluk (40 milyar dolar) bir kemer sıkma ve büyüme tedbirleri planına parlamento desteği arayacak.

Monti, dün kabinesine onaylattığı tasarıyı bugün yerel saat ile 16:00'da Temsilciler Meclisi'ne ve 18:00'de Senatoya sunacak. 12 milyar euroluk harcama kısıntısını içeren bu plan, çalışanları geç emekli olmaya zorlayacak, ilk konutlardan alınan vergileri tekrar uygulamaya koyacak ve vergi kaçaklarıyla mücadeleyi yoğunlaştıracak.

Bloomberg'in derlediği verilere göre ETF'deki altın varlıkları 30 kasım tarihinde 2,356.002 metrik ton ile rekor kırarken 2 aralık tarihinde ise 2,355.133 metrik tonda vaziyet aldı. Altın, merkez bankalarının altın varlıklarını genişletmerleri ile rallisini 11. yıla taşımaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük 8. büyük Döviz rezervini yöneten Kore merkez Bankası bu yıl ikinci kez altın satın aldı. Merkez, geçtiğimiz ay aldığı 15 ton altın ile altın rezervini 54.4 tona yükseltti.