Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, 9 Aralık'ta bölgedeki krizi görüşmek üzere toplanacak Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi öncesi, İtalya'nın bütçe açığını kısma yönünde bir plan hazırlamasından destek buldu.

17 ülkenin ortak para birimi euro, konuya yakın iki kaynağa dayandırılan bir habere göre, krizle mücadele için Avrupa Merkez Bankası kredilerinin IMF yoluyla sağlanmasına yönelik bir planın 200 milyar euroya (268.4 milyar dolar) kadar bir kaynak sağlayabilecek olmasına bağlı olarak dolar karşısında değer kazandı. Dolar yen karşısında, ABD'de işsizlik oranının Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin desteği ile iki haftalık çıkışını korudu. Malezya para birimi ringgit üç haftanın z.rvesinden gevşedi.

Wellington'da ANZ National Bank Ltd.'nin piyasa ekonomisi ve strateji müdürü Khoon Goh, "Avrupa Merkez Bankası, politikacılar kendi evlerinde maliye ğpolitikalarını yoluna koydukları sürece daha fazlasını yapmaya hazır. Bu nedenle, herşey, bu haftaki zirveden büyük birşey çıkacağını işaret ediyor" dedi ve "Bu haftanın başlarında, risk iştahının iyileştiğini görmeye devam edeceğiz. Bu da euroyu destekler" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek, Londra saati ile 06:41'de 1.3421 dolara çıktı. Euro geçen hafta yüzde 1.2 yükselmişti. Yen karşısında ise euro yüzde 0.2 yükselişle 104.65 seviyesine ulaştı. Dolar yen karşısında, geçen haftanın sonundaki 77.99 seviyesinden 77.97 seviyesine geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 9 Aralık'taki zirvede Avrupa liderlerine sunulmak üzere hazırlanacak ve bütçe açıklarına yönelik kuralları daha da sıkılaştıracak plan için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya gelmeyi planlıyor.

İtalya Başbakanı Mario Monti, dün kabinesine onaylattığı tasarıyı bugün yerel saat ile 16:00'da Temsilciler Meclisi'ne ve 18:00'de Senatoya sunacak. 12 milyar euroluk harcama kısıntısını içeren bu plan, çalışanları geç emekli olmaya zorlayacak, ilk konutlardan alınan vergileri tekrar uygulamaya koyacak ve vergi kaçaklarıyla mücadeleyi yoğunlaştıracak.