Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almnaya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Euro Bölgesi'ni tehdit eden borç krizinden çıkmak için bölgeye üye ülkelerin bütçelerinin kontrolünü merkezileştirmedeki bakış açıların konuşmak üzere bugün  Paris'te bir araya gelecekler.

İki lider, geçtiğimz hafta yakın mali bütünleşme konusundaki görüşlerini bireysel olarak ana hatlarıyla çizmelerinin ardından cuma günü yapılacak olan AB liderler zirvesi öncesinde görüş farklılıklarını gidermek istiyorlar.

Euro Bölgesi'nde güveni yeniden sağlamak için karşılıklı çabalarını yoğunlaştıran ''Merkozy'' lakaplı iki lider, muhtemelen AB anlaşmasında değişiklik yoluyla Euro Bölgesi'nde daha zorlayıcı bütçe disiplinine ilişkin teklifler üzerinde anlaşmaya varmayı amaçlıyor.

-AB Komisyonu yetkilisi Rehn, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın 2012 yılında devreye sokulması çağrısı yaptı

Avrupa Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, Avrupa'nın borç krizinin çözümüne yardımcı olması için Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) 2013 yılı yerine 2012 yılında devreye sokulması çağrısında bulundu.

Rehn, Finlandiya televizyonu YLE'ye verdiği demeçte, Avro Bölgesi'nin daimi kurtarma fonu ESM'nin devreye sokulması tarihinin öne alınmasının ''Avro Bölgesi'nin ekonomik istikrarını güçlendirmede kararlar alabileceği yönünde güçlü bir işaret olacağını'' söyledi.

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, Avro Bölgesinin varlığını sürdürmesi ve Avrupa'nın borç krizinin kötüleşmesini önlemek amacıyla krizin aşılmasında perşembe ve cuma günü Brüksel'de alacakları kararların önemli olduğunu vurgulayan Rehn, ''Belirsiz sonuç geri tepebilir. Kesin sonuçları tahmin etmek zor, ancak şu çok açık; Avrupa ekonomisi resesyona girecek ve Avro Bölgesi'nin varlığını sürdürmesi tehlikede olabilir'' dedi.

Uluslararası Para Fonunun (IMF) krizin çözümünde rolünün nasıl artırılacağına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Rehn, ''Bunun için farklı yollar var, karşılıklı krediler ya da Özel Çekme Hakları (SDR) gibi ve bu modellerin kabul edilebilirliği şu anda gözden geçiriliyor'' diye konuştu.