Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya Başbakanı Mario Monti'nin dün yapılan kabine toplantısının ardından açıkladığı 30 milyar euro değerindeki yeni önlemlerin bugün Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi bekleniyor.

Başbakan Monti, "Bu paketi (İtalya'yı kurtarma kararnamesi) olarak anın" dediği 30 milyar euro değerindeki paketin 20 milyarının bütçe önlemleri, 10 milyarının ise büyümeyi teşvik edecek önlemler olduğunu belirtti. Önlemlerin ağır olduğunu kabul eden 68 yaşındaki ekonomi profesörü başbakan, önlemlerin gerekli olduğunu vurguladı.

Bütçede on yıllar boyunca birikmiş ciddi dengesizliklerin ortaya çıktığını söyleyen Monti, hükümetinin ilk olarak politikadan kaynaklanan masrafların maliyetini azaltacak adımlar attığını kaydetti. Mario Monti, kabine üyeleri için uluslararası düzeydeki en iyi uygulamalar ışığında bir şeffaflık kriterinin olacağını da bildirdi.

İtalyan vatandaşı olan herkesin büyük fedakarlık yapması gereken bir dönemden geçtiklerini ifade eden Monti, "Kendi adıma ben, başbakanlık ve ekonomi bakanlığı maaşlarından feragat ediyorum" dedi. Başbakan, yapılması gereken fedakarlıkları, halka eşit dağıtmaya büyük özen gösterdiklerini söyledi.

Bu paketin kamu maliyesinde adaleti, büyümeyi ve konsalidasyonu sağlamak için olduğunu aktaran teknokrat başbakan, "Bu önlemler, İtalya'yı bir adım ileriye taşıyacak" diye konuştu. Mario Monti, kaygı verici olarak nitelediği krizin hep birlikte üstesinden geleceklerini belirtti.

İtalya Sanayiciler Birliği (Confindustria) Başkanı Emma Marcegaglia tarafından da ''ağır ancak şart'' olduğu dile getirilen yeni önlemler, emeklilik yaşının yükseltilmesi, politikacıların masraflarında kesintiler ve bazı vergilere zam öngörüyor.

Bu arada, yeni önlemlerin açıklandığı basın toplantısı sırasında Çalışma Bakanı Elsa Fornero'nun gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Fornero'nun gözyaşlarına hakim olamaması nedeniyle Başbakan Monti, sözü devraldı.

Başbakan Monti haftasonunu, pakete son şeklini vermek için siyasi parti temsilcileri, işçi ve işveren örgütlerinin temsilcileriyle görüşerek geçirmişti.

Monti'nin "(İtalya'yı kurtarma kararnamesi) olarak anın" dediği tasarruf paketi, Temsilciler Meclisi'nden onay alması durumunda, yazdan bu yana ülkede kabul edilen 4. ekonomik önlem paketi olacak.

Kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 120'lere ulaşan İtalya, resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.