Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Orta Doğu'da artan tansiyonun petrol üretimine zarar vereceği endişesi ve Avrupalı liderlerin borç krizi görüşmelerinde önemli adımlar atılacağı beklentisi petrol fiyatlarını destekliyor.

Batı Teksas tipi petrol 3 haftada ilk haftalık yükselişini kaydetmesinin ardından yüzde 1 değerlendi. Öte yandan İran, dün petrol ihracatına yaptırım kararı alınması durumunda fiyatların 250 doları geçebileceğine dair uyarıda bulundu. Bu hafta Avrupalı liderler ise borç krizinin görüşüleceği kritik bir zirve gerçekleştirecek.

29 Kasım'da sona eren haftada hedge fonlar ve diğer para yöneticileri Brent petroldeki boğa eğilimini yüzde 26 oranında artırdı.

Londra'daki Jefferies Bache'de üst düzey broker olan Christopher Bellew, "İran'daki durum bugünkü yükselişi destekliyor. Diğer yandan Avrupa'nın dışında da ilk çeyrekte fiyatların yükselmesini destekleyecek birçok neden var. Ancak gelişmekte olan ekonomilerden gelen talep fiyatlarda düşüşe neden oluyor" dedi.

Ocak teslim ham petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 96 sent artarak 101.92 dolar oldu. Geçen hafta fiyatlar yüzde 4.3 yükselerek 11 Kasım'da sona eren dönemden beri ilk artışı kaydetti.

Ocak teslim Brent tipi petrol ise ICE Futures Europe'ta 1.28 dolar veya yüzde 1.2 değer kazandı ve varil başına 111.22 dolar oldu. Avrupa'nın gösterge kontratı Batı Teksas petrolüne oranla 9.31 dolar prim yaptı.