Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un, bölgede kötüleşen borç krizine bağlı olarak, Avrupa'nın en büyük ekonomilerinin "AAA" kredi notlarını yitirebileceği uyarısında bulunmasının ardından son dört günde ilk kez düştü.

Asya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2.1 düştü. Süt ürünleri şirketi Meiji Holdings Co., ürünlerinin bazılarında radyoaktif maddeler bulunmasının ardından yüzde 8.9 geriledi. Geçen ay tesislerinden biri yangında hasar gören kimya şirketi Tosoh Corp., Mizuho Securities Co.'nun not indiriminin ardından yüzde 4.4 değer kaybetti.

Tokyo'da Chuo Mitsui Asset Management Co.'nun genel müdürü Naoteru Teraoka, "Not indirimi haberleri iyi değil, zira bu durum, faiz artırımına ve beklemeyen diğer mali sorunlara neden olabilir" dedi ve "Piyasa bunu negatif olarak algılamalı. Psikolojik olarak, iyi değil" değerlendirmesinde bulundu.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4 düşerek, Tokyo saati ile 14:34'te 8,577.45 puana indi. Endeks dün itibariyle son altı günde, Fed ve diğer önemli merkez bankalarının dolar fonlama maliyetini düşürmesi ve Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları düşürmesinin etkisiyle yüzde 6.6 yükseldi. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 1.4 düşerek 738.50 puana geriledi.