Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin geçen haftaki konuşması sırasında daha fazla ülke tahvili alma planları konusunda işaret vermediğini söylemesi sonrası satışlarla karşılaştı. Bu satışlar sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, üç günlük rallisini tersine çevirdi.

JPMorgan Chase & Co. ve Bank of America Corp.'un en az yüzde 0.7'lik düşüşler göstermesi ile birlikte, finansal hisseler S&P 500 Endeksi'ndeki 10 grup arasında en hızlı düşüşü gösteren grup oldu. ABD'nin en büyük depo-klüp zinciri Costco Wholesale Corp., karının tahminlerden daha iyi çıkmasının etkisi ile yüzde 2.2 değer kaybetti. Dünyanın en büyük restoran zinciri McDonald’s Corp., Kasım ayında mağaza satışlarının hızlı artış göstermesinin etkisi ile yüzde 1.5 prim yaptı.

S&P 500 Endeksi yüzde0.6 düşerek, New York saati ile 09:53'te 1,254.12 puana indi. Amerikan hisselerinin gösterge endeksi önceki üç seansta yüzde 1.3 yükselmişti. Dow Jones Endeksi ise 43.63 puan ya da yüzde 0.4 düşerek 12,152.74 puana geriledi.

Lisle, Illinois'te Oakbrook Investments'tan Peter Jankovskis, "Kötümserlik, Avrupa Merkez Bankası'nın ülke tahvil alımını artırmayacak olmasından kaynaklanıyor" dedi ve "AMB yetkilileri bankacılık sektörüne geçici çözümler getiriyorlar, ancak burada temel soruna eğilmiyorlar. Zira bazı ülkeler iflasa yaklaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri, Draghi'nin geçen hafta yaptığı konuşma sırasında ülke tahvil alımlarının artırılacağı yönünde işaret vermediğini söylemesinin ardından değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları erken saatlerde, Draghi'nin AMB'nin üç yıl için sınırsız likidite sağlayacağını ve teminat kriterlerini gevşeteceğini açıklamasının etkisi ile ralli yapmıştı. Bunun yanında, Avrupa Merkez Bankası bugün politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1 seviyesine çekti. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso, hükümet liderlerine, bugün Brüksel'de başlayacak olan liderler zirvesinde, farklılıklarını bir kenara bırakmaları ve daha fazla mali disiplin için anlaşmaya varmaları çağrısında bulundu.