Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bretton Woods dönemi daha mı iyiydi?

Bretton Woods dönemi daha mı iyiydi?

İngiltere Merkez Bankası'nın son araştırma raporuna göre, küresel finans sistemi, Bretton Woods Sistemi zamanlarındaki istikrar başarısını sağlayamadı

Giriş: 12 Aralık 2011, Pazartesi 14:22
Güncelleme: 12 Aralık 2011, Pazartesi 14:29

2008 yılındaki resesyonun ardından küresel finansal sisteminin yeterliliğine ve başarısına duyulan inanç, hâlâ daha sorgulanmaya devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası ilginç bir araştırma yayınlayarak, küresel para ve finansal sisteminin, Bretton Woods sabit kur sistemindeki finansal istikrarı yakalayamadığını ve reformların gerektiğini söyledi.

Ekonomist Oliver Bush, Katie Farrant ve Michelle Wright, araştırma raporunda, birçok değerlendirmeye göre, bugünkü sistemin, en azından Bretton Woods sistemine kıyasla daha kötü bir performans kaydettiğini savundu. Ekonomistler, başarısızlığın temel sebebi olarak sistemin finansal istikrarı koruma ve küresel sermaye akışlarında görülecek ani aksamaların minimum seviyeye indirilmesi konusundaki yetersizliğini gösterdi.

Lehman Brothers Holdings Inc.'in 2008 yılındaki iflasının ve finansal krizin ardından regülatörler ve otoriteler, küresel finansal sistemi, şoklara daha dayanıklı hâle getirmek için yeniden düzenlemeye çalışıyor. Ekonomistler, mevcut sistemde bankacılık ve döviz krizlerinin sıklığının, Bretton Woods ya da altın standardı sistemleri gibi tüm uluslararası diğer uygulamalardakinden daha fazla olduğuna dikkat çekti ve reformların gerektiğini vurguladı.

Ekonomistler, "mevcut sistemin, ortalama olarak daha yavaş, volatilitesi yüksek bir küresel büyüme; daha sık ekonomik sıkıntılar; yüksek enflasyon ve yüksek enflasyon volatilitesi; yüksek cari dengesizlikler ve daha fazla bankacılık ve döviz krizleri ile birlikte varlığını sürdürdüğünü" savunarak, enflasyon hariç, Bretton Woods sisteminin sonuçlarının, 1990'lardan bu yana deneyimlenen durumdan daha iyi olmuş olduğunu belirtti.

1944 yılında New Hampshire kentindeki Bretton Woods konferansı, sabit kur sistemiyle, 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde küresel ekonomik sisteme damga vurarak, 1970'lere kadar devam ettirilmişti.

Dengesizlikler

Bugünkü uluslararası para ve finansal sistemin, özellikle son 15 yıl içinde ülkeler arasında büyük dengesizliklere izin verdiğinin altını çizen ekonomistler, dengesizliklerin 2009'da tersine dönmesine rağmen, hâlen daha tarihi standartlara kıyasla yüksek olduğunu belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'nın ekonomistleri, olası reformlar arasında ülkelerin kendi finansal piyasalarını, finansal düzenlemeleri ve ihtiyatlı makro ekonomi politikalarını iyileştirerek, veri açıklarını ortadan kaldırması ve fiyatlar, ücretler ve nominal döviz kurlarında daha fazla esnekliğe izin vermesi gibi seçenekleri saydı.

Rapora göre, birçok durumda ülkelerin temelde yatan sorunları gidermesinin mümkün olmayacak ve uluslararası politika inisiyatiflerinin gerekecek.