Japonya'da faiz farkları rekora koşuyor
Japonya'nın önümüzdeki yıl için planladığı rekor seviyedeki tahvil satışı, ülkenin en uzun vadeli tahvillerinin faizi ile gösterge faiz arasındaki farkı açıyor
Dünyanın en büyük borç oranına sahip ülkesi Japonya, önümüzdeki yıl rekor seviyede tahvil ihalesi gerçekleştirmeyi planlıyor. Yeni tahvil ihalelerine yönelik planlar, en uzun vadeli Japon hazine tahvillerinin faizi ile gösterge faiz arasındaki farkı açarak, faiz eğrisini daha da dik bir hâle getiriyor.
Japon Hükümeti'nin 24 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre, piyasaya satılacak tahviller 149.7 trilyon yen ile rekor seviyeye tırmanacak. Diğer yandan tahvil ihalelerinin ardından ülke bütçesinin fonlanması gereken borçlara bağımlılığının da 1 Nisan'da başlayacak olan mali yılda yüzde 49'a çıkacağı tahmin ediliyor. 30 yıllık tahvillerin getirisi ile 10 yıllık tahvillerin faizi arasındaki fark 23 Aralık'ta 95 baz puana ulaşarak, 1 ayın en yüksek seviyesine işaret etti. 30 yıllık ve 10 yıllık ABD hazine tahvillerinin getirisinin arasındaki fark ise 103 baz puanda seyrediyor.
Bugün Tokyo saati ile 13:10 itibariyle 0.5 baz puan artış kaydederek yüzde 0.975'e çıkmış olan Japonya'nın gösterge tahvilinin faizi, gelişmiş ülke tahvilleri arasında en düşük ikinci faiz konumunda bulunuyor. Japonya'nın cari fazlası, ülkenin tahvil faizini Avrupa'daki finansal krizden bir korunma olarak görünmesine neden oluyor. Ancak buna rağmen kredi derecelendirme kuruluşları ülkenin borç seviyesinin sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerini dile getiriyor. Geçtiğimiz hafta Japonya'daki Ratings&Investment Information Inc., ilk kez ülkenin kredi notunu düşürdü.
Japonya'nın açıktaki borçlarının azalacağına yönelik hiçbir sinyalin olmadığını söyleyen SMBC Nikko Securities baş kredi stratejistlerinden Shinji Nomura, Japonya'daki yasa koyucuların yeterince ciddi olmadığını belirterek, "diğer yandan Avrupa'daki borç krizi uzaktaki bir sorundan ibaret değil" dedi.