BRIC devri kapanıyor mu?
Yatırımcılar, son 10 yılda hızla parlayan BRIC ülkelerinin saltanatının sona ereceğini, Türkiye, Nijerya ve Endonezya'nın öne çıkacağını düşünüyor
Geçen 10 yılda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerine 70 milyar dolarlık fon girişi olurken, hem bu ülkelerdeki hisseler, Standard&Poor's 500 Endeksi'ndekilerin dört katı kazanç sağladı, hem de BRIC ülkeleri büyümede ABD'yi dörde katladı.
Ancak BRIC ülkelerinin bu saltanatı sona erecek gibi görünüyor. "BRIC" ifadesini ilk kullanan Goldman Sachs Inc., gelişen piyasaların devleri için en iyi dönemin geride kaldığını söylüyor.
EPFR Global'in verilerine göre, MSCI BRIC Endeksi'nin yüzde 24 düşmesiyle, BRIC ülkelerinden 15 milyar dolarlık fon çıkışı görüldü. Kasım 2001-Eylül 2010 döneminde S&P 500 Endeksi'ni 390 baz puanla geride bırakmış olan MSCı BRIC Endeksi, Goldman Sachs'ın BRIC ülkelerinin 2050 itibariyle ABD ve Japonya gibi dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceği tahmininde bulunduğundan bu yana 5 çeyrek üst üste bu yükselişini sürdürdü.
Şubat ayında gelişmekte olan ülkelerdeki hisselerin bu yıl düşüş kaydedeceğini öngörmüş olan New York'taki Marketfield Asset Management'ın Yönetim Kurulu Başkanı Michael Shaoul, bir tahminde de bulunarak, gelişen piyasalarda işler iyileşmeden önce kötüleyeceğini beklediklerini aktardı.
Avrupa'daki borç kriziyle tetiklenecek likidite sıkışıklığıyla birlikte, BRIC endekslerinin önümüzdeki yıl yüzde 20 düşeceğini öngören, HSBC Private Bank'ın Asya'dan sorumlu yatırım stratejileri müdürü Arjuna Mahendra, "Türkiye, Endonezya ve Nijerya" gibi ülkelerin, önümüzdeki 5 yılda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i geride bırakacağını söyledi.