Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankaların Avrupa Merkez Bankası'nda (AMB) tuttukları gecelik mevduat tutarı yeniden rekor seviyeye yükseldi. Bu durum, finans sistemindeki gerilimin, piyasaya verilen daha önce görülmemiş miktardaki likiditeye karşın devam ettiğini işaret ediyor.

Bankaların AMB'de bir geceliğine tuttukları mevduat pazartesi gecesi itibariyle 481.9 milyar euroya (616.8 milyar dolara) çıktı ve önceki rekor seviye olan 463.6 milyar euroyu aştı.

Bankaların AMB'de tuttukları mevduat miktarının artması, piyasada tansiyonun artmakta olduğunu gösteriyor. Zira bankalar, bankalararası piyasadaki daha yüksek faize rağmen, paralarını yüzde 0.25 faizle Avrupa Merkez Bankası'nda tutmayı tercih ediyor.

Bu nedenle, bu imkanın yüklü biçimde kullanımı, bankaların birbirlerine borç vermek yerine paralarını AMB'de park ettiklerini gösteriyor.

Bu gelişme, özellikle bankaların geçen ay Avrupa Merkez Bankası'ndan yeni bir imkan olan üç yıl vadeli kredi yoluyla yaklaşık 500 milyar euro almasından sonra daha da önem kazandı.

Avrupa Merkez Bankası, geçen yılın sonunda, olası kredi daralmasını önlemek için, bugüne kadarki en uzun vadeli refinansman operasyonu ile 532 bankaya 489.2 milyar euro vermişti.