Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisine dair iyimserliğin, Almanya'nın tahvil ihalesinin öncesinde Avrupa'daki borç krizinin kötülediğine ilişkin endişeleri gevşetmesiyle Asya Borsaları kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Satışlarının çoğunluğunu ABD'de kaydeden inşaat malzemeleri tedarikçisi James Hardie Industries SE yüzde 3 değer kazandı. Nokia Oyj ve Dell Inc. gibi şirketlerin LCD ekran tedarikçisi AU Optronics Corp. yüzde 4.4 artış kaydetti. China Unicom Ltd., Çin'deki kurye şirketleri arasındaki rekabetin artacağı endişesiyle yüzde 3.3 primlendi.

ABD'de özellikle istihdam ve tüketici harcamalarından pozitif sinyaller geldiğini belirten Colonial First State Global Asset Management'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Stephen Halmarick, ABD'nin bu yıl orta ölçekli bir büyüme kaydedecek gibi göründüğünü, bunun da Avrupa'dan daha iyi olduğunu söyledi ve Avrupa'daki resesyon beklentisine dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 115.98 puana geriledi. Endekste düşüş kaydeden her 4 hisseye karşılık 5 hisse değerlendi. Endeks geçtiğimiz hafta Çin'den ABD'ye, dünyanın en büyük ekonomilerinden gelen imalat verilerinin etkisiyle destek bulmuş ve yüzde 0.9 yükselmişti.

Avustralya'daki S&p/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Hong Kong'daki Hang Seng Endeksi'nde büyük bir oynama görülmedi. Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 artış kaydetti; Güney Kore Kospi Endeksi ise yüzde 0.5 geriledi.