Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de enflasyonun, hükümetin parasal gevşeme konusunda elini zayıflattığına ilişkin endişeler, Çin Borsası'nı aşağı çekti. Şanghay Bileşik Endeksi, 2010'dan bu yana gördüğü en büyük 3 günlük rallisini sonlandırdı.

China Vanke Co., Credit Suisse Group AG'nin, tüketici fiyatlarının hâlâ daha hükümetin "rahat bölge" olarak adlandırdığı alanın uzağında olmasından ötürü Çin Merkez Bankası'nın bu yıl faiz artırabileceğini söylemesi üzerine imar şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Huaneng Power International Inc., Xinhua haber ajansının ülkenin enerji tüketimindeki büyümesinin 2012'de yavaşlayabileceğini yazmasının ardından değer kaybetti. Pekin Hükümeti yarın Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Enflasyonun hâlâ daha oldukça yüksek seviyede olmasından ötürü para politikasında agresif ve hızlı bir gevşeme görülmeyeceğini söyleyen Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co. fon yöneticilerinden Dai Ming, parasal genişlemenin büyüklüğüne ve zamanlamasına yönelik belirsizliğin, piyasada geçtiğimiz günlerde görülen sıçramayı sınırlı hâle getireceğini belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 2,276.99 puana gerileyerek, önceki 3 günde kaydetmiş olduğu ve yüzde 6.4'ye varan ralliyi de sonlandırdı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 2.433.68 puana düşerken, ABD'de işlem gören Çinli şirketleri listeleyen CSI 300 endeksi dünü yüzde 1.1 sıçramayla kapamıştı.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl düne kadar, hükümetin para politikasını ekonomik büyümeyi destekleyici yönde gevşeteceğine dair iyimserliğin etkisiyle yüzde 3.9 yukarıda seyrediyor. Çin Merkez Bankası'nın haftasonu açıkladığı rakamşar, yeni kredi ve para arzının Aralık'ta beklentiyi aştığına işaret etti. Çin'de ithalat büyümesi Aralık ayında 2 yılın en düşük hızında gerçekleşti.