Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki zayıf konut piyasası, yüksek işsizlik oranı ve bankaların bozulan bilanço tablolarına değinen Kansas Fed Başkanı Esther George, konut ve işgücü piyasalarındaki ilerlemeleri hızlandırmaya yönelik politika seçimlerinin, bu şartlarda cazip olabileceğini söyledi.

Ancak George, "bu istek, finansal sektörün uzun vadeli istikrarı için feda edilmelidir" ifadeleriyle, politika yapıcıların, finansal sistemde istikrarsızlığın artırılıp artırılmadığını değerlendirmeleri gerektiğini savundu.

Açıklamalar, George'un, 2010'da 0 faizlerin uzun süreli devam ettirilmesinin finansal piyasalarda çalkantılara sebep olabileceği uyarısıyla Kansas Fed Başkanlığı'ndan ayrılmış olan Thomas Hoenig'in endişelerini de paylaştığını gösteriyor. Fed'in bölge başkanları para politikasınadaki oylamalarda sırayla görev alıyorlar ve Esther George ilk olarak 2013'te oylama hakkına sahip olacak. George, Fed'in şu anki politika duruşunu uygun bulup bulmadığı konusunda ise açıklama yapmadı.

Güçlü bilanço tablolarına sahip bazı bankacıların, şu anki ortama daha fazla risk alarak karşılık vermeli gerektiğini söylediğini aktaran George, uygun risk alımlarının bankacılığın temellerinde olduğunu ve mevcut ortamda tercih edilen bir durum olduğunu, ancak finansal sistemde fiyatlanmamış risklere neden olacak şartlar oluşturmanın, ekonomiyi sonradan arkadan vuracak bozulmalara neden olacağına dikkat çekti.