Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya, borç krizinin ekonomide geçen yılın son çeyreğinde daralmaya neden olmasının ardından resesyonun eşiğine gelmiş olabilir.

Wiesbaden'de Federal İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Avrupa'nın en büyük ekonomisi, resmi olmayan hesaplamalara göre, geçen yılın dördüncü çeyreğinde, üçüncü çeyreğe göre "yaklaşık" yüzde 0.25 daraldı. Aralarında Christian Schulz'un da bulunduğu bazı ekonomistler, gayrı safi iç hasılanın (GSYH) içinde bulunduğumuz çeyrekte de düşmesini bekliyorlar. GSYH'nın iki çeyrek üst üste daralması durumu resesyon olarak adlandırılıyor.

Londra'da Berenberg'in kıdemli ekonomistlerinden Christian Schulz, "Eğer euro krizi, 2012 başlarında diğer bir dalga sonrası daha da kötüye gitmezse ya da nihayetinde kontrol altına alınırsa, Almanya ekonomisi yaz dönemi ile birlikte hoş bir sıçrama gerçekleştirebilir" dedi ve "Ancak euro krizinin kontrol dışında kalma ya da ülke ve banka temerrütleri ile birlikte spiral şeklinde tamamen kontrolden çıkma şansını yüzde 25 olarak görüyoruz. Böyle bir senaryoda, Almanya büyük bir resesyona girer" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da büyüme hızı, 2010 yılında, iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana geçen yaklaşık 20 yıldaki en yüksek seviye olan yüzde 3.7'den 2011'de yüzde 3'e yavaşladı. Almanya ekonomisi en son, küresel krizin de etkisi ile 2009 yılında daralmıştı. Ülkede işszilik oranının son 20 yılın en düşük seviyesinde olması, bu yıl, tüketici harcamalarını destekleyerek büyümeye yardımcı olabilir.