Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Nijerya ve iran endişesi ile New York'ta yaklaşık iki haftanın düşüğünden yükselişe geçti. Nijerya'daki ayaklanmalar ve İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine tepkiler petrole yön verdi.

Petrol vadelileri dünkü yüzde 1.3'lük değer kaybının ardından yüzde 0.6 değer kazandı. Nijeryalı bir kuruluş Afrika'nın en büyük ham petrol üretim platformunun yakınlarında başlayan ayaklanmalar sebebiyle platformu kapattıklarını açıklarken Japonya ise petrolüne ambargo koymakla tehdit edilen İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapartması durumunda petrol ithalatının etkileceğini vurguladı.

"Jeopolitik etkiler fiyatları yukarı çekme konusunda daima başarıya ulaşırlar." diyen Sidney'deki CMC Markets baş analisti David Land, "Hürmüz Boğazı'nı kapatmak çok cesur bir iddia. Fakat bu gerçekleştiği takdirde fiyatlarda da bir o kadar cesur çıkışlar görürüz. Petrol fiyatlarında ükseliş trendi bekliyorum." açıklamasında bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki şubat teslimli ham petrolün varili 62 sent artışla 101.49 dolara yükselirken Singapur'da ise yerel saatle 12.47'de 101.27 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı dün 1.37 dolar gerileyerek 30 aralık tarihinden beri en düşük seviye olan 100.87 dolar oldu.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki brent petrolün varili 70 sent artışla 112.94 dolara yükseldi. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 11.67 dolar oldu.