Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın tahvil ihalesinde düşük borçlanmasının bölgenin toparlanmaya başladığının işareti sayılması ile petrol New York'ta yükselişe geçerken bir ay içindeki en büyük haftalık kaybını da azalttı.

ispanya ve İtalya'nın düşük oranda borçlanmasının ardından Asya hisseleri değer kazanırken petrol vadelileri de yüzde 0.5 kadar yükseliş kaydetti. Petrolün tırmanıyor olmasında bir önemli etken de Nijerya'daki işçi birliklerinin Afrika'nın en büyük petrol üreticisine karşı greve gitmeyi sürdürecek olmaları. Avrupa Birliği'nden açıklama yapan yetkililere göre Yunanistan, İtalya ve ispanya gibi ülkeler kendilerine alternatif petrol sağlayıcısı bulana dek İran petrolüne ambargo koyma çalışmaları ertelenecek.

"İtalyan ve ispanyol tahvil ihalelerinde her şeyin yolunda gitmiş olması küresel ekonominin en büyük lokomotifi olan petrole ihtiyaç duyulacağına dair piyasaya moral verdi." diyen CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Nijerya da piyasaya kısa süreli de olsa yön veren önemli bir etken." açıklamasında bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki şubat teslimli ham petrolün varili 54 sent artışla 99.64 dolara yükselirken Sidney'de ise yerel saatle 14.56'da 99.53 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı dün ise yüzde 1.8 ya da 1.77 dolar değer kaybederek 30 aralık tarihinden beri en düşük seviye olan 99.10 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 2 gerilerken bu yıl ise yüzde 0.7 artıda seyrediyor.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki şubat teslimli brent petrolün varili 44 artışla 111.70 dolara yükseldi. Avrupalı kotratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 12.17 dolar oldu.