Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz Sunday Times gazetesi, İsrail'in İran'ın nükleer üretimini engellemek için bilim adamlarına suikast saldırıları düzenlediğini yazdı.

Gazetenin "İsrail'in gizli savaşı" başlığıyla verdiği haberde, İranlı bilimadamı Mustafa Ahmedi Ruşen'i İsrail ajanlarının öldürdüğü öne sürüldü. Ruşen 11 Ocak'ta Tahran'da bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

İsrail'in 1948 yılından bu yana suikast saldırılarını "ulusal bir silah" olarak kullandığına dikkati çeken gazete, Filistin, Hamas ve Ürdün'ün çeşitli nedenlerle hedef alındığını, şimdi ise hedefin İran olduğunu belirtti.

Geçen iki yılda İran'ın nükleer programı için çalışan 5 bilimadamının saldırıya uğradığı ve 2'sinin öldürüldüğünü bildiren Sunday Times, "İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın bu saldırılardan sorumlu olduğuna inanılıyor" ifadesini kullandı.


-İran, bilimadamı Ahmedi Ruşen suikastından İsrail'i sorumlu tuttu

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, İranlı bilimadamı Mustafa Ahmedi Ruşen suikastında İsrail'in parmağı olduğunu söyledi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Rahimi bir toplantıda yaptığı konuşmada Ahmedi Ruşen'e düzenlenen bombalı saldırıyı ''şüphesiz siyonistlerin işi'' şeklinde değerlendirdi ve bu kara lekenin düşmanların alnından hiçbir zaman silinmeyeceğini bildirdi.

Rahimi, ''Yaptırımlarla bir yere varamayan düşmanlarımız, şimdi bilimadamlarımızı hedef alıyor, ancak bu yöntem de onları amaçlarına ulaştıramayacak'' diye konuştu.

İran'ın gelişmesini ve kalkınmasını istemeyen düşmanların yaptırımları her geçen gün daha da ağırlaştırdıklarını anlatan Rahimi, ''Onlar, geçmişte olduğu gibi yine yenilgiye uğrayacaklar'' dedi.

İranlı bilimadamı Ahmedi Ruşen, 11 Ocak'ta bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti. Cuma günü Ahmedi Ruşen için düzenlenen cenaze törenine on binlerce kişi katılmış, saldırının sorumluları olarak görülen ''ABD, İsrail ve İngiltere'' aleyhinde sloganlar atılmıştı.

Tahran yönetimi, BM ve ilgili diğer uluslararası kurum ve kuruluşlardan Ahmedi Ruşen'e düzenlenen saldırıyı kınamaları çağrısında bulunmuştu.