Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de yavaşlayan büyümenin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde parasal genişlemeye gidileceği beklentilerini artırması sonrası değer kazandı. Bu hareket sonucu, gösterge endeks son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 yükselerek, Hong Kong saati ile 15:13'te 967.40 puana çıktı ve 15 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyede kapatmaya hazırlanıyor. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, hükümetin hisse senedi piyasasına destek sağlamak için adımlar atacağı spekülasyonuna dayanarak yüzde 4.2 yükseldi. Hindistan ve Güney Kore Borsalarının gösterge endeksleri, bu ülkelerin hisse senetlerine gelen denizaşırı alımların artmasının etkisi ile yüzde 1.5'in üzerinde yükselişler gösterdi.

Çin'de gayrı safi yurtiçi hasıla geçen yılın son çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 yükseldi. Böylelikle ekonomi, 2009 yılının ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez yüzde 9'un altında büyüdü. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 dün, Fransa'da borçlanma maliyetlerinin, ülkenin AAA olan kredi notunun geçen hafta düşürülmesinin ardından yapılan ilk ihalede düşmesinin ekisi ile yüzde 0.8 yükseldi.

Bank Julius Baer & Co. analisti Alan Lam, "İnsanlar, piyasaya daha fazla likidite gelmesini sağlayabilecek, zorunlu karşılıkların düşürülmesi gibi bazı parasal gevşeme tedbirleri beklemeye başladı" dedi. Hong Kong'dan telefon yoluyla Bloomberg News'a görüşlerini açıklayan Lam, gelecek hafta başlayacak olan Çin yeni yıl tatili sonrası, hükümetin, bankaların rezerv olarak kenarda tutmak zorunda oldukları para miktarını düşürme şansının "yüksek" olduğunu sözlerine ekledi.