Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Columbia Üniversitesi Profesörü Joseph Stiglitz Economy Watch için kaleme aldığı yazısında 2012 yılının 2011'den daha zorlu geçebileceğini anlattı.

Nobel ödüllü Profesör Stiglitz, "Asya ve diğer gelişmekte olan piyasalarda görülen büyümeye dair faydacı bağlılık Batı'nın ideoji ile yönetilen yolunu kaybetmiş politikalarının tam karşısında duruyor. Bu politikalar ki büyümeye değil borçlanmaya göre şekilleniyor." derken özetle küresel ekonominin balans ayarının ivme kazanırken politik tansiyonun da yükseldiğini belirtti.

2011 yılının birçok iyimser Amerikan vatandaşının umut etmeyi bıraktığı yıl olarak hatırlanacağını söyleyen Stiglitz, "Başkan John F. Kennedy'nin bir keresinde dediği gibi akıntı bir kere yükseldi mi tüm botları kaldırır. Amerikalılar sadece uzun direklerin daha da yükseğe çıktığını görmekle kalmadılar aynı zamanda küçük botların girdaplarda nasıl paramparça olduğuna da şahitlik ettiler." yorumunda bulundu.

"Milyonlarca insan bir gün 'Amerikan Rüyası'nı gerçekleştireceklerine inanadursunlar akıntı her geçen an biraz daha yükselirken o hayalleri de geri çekiyor." diyen Stizglitz, "2008 ya da 2009 yılında işini kaybedenler için birikimler 2011 itibarı ile harcandı. İşsizlik maaşları tükendi. Manşetlerde her geçen gün yeni işten çıkarmalar yer alıyor." vurgusu yaptı.

"Sonuç olarak geçici bir süre işlerinden olduklarını zanneden orta yaş grubu aslında artık emekliye ayrıldıklarını fark etmeye başladılar. Binlerce dolar ödeyerek ya da borçlanarak üniversiteden yeni mezun olan gençler ise işsizlik gerçeği ile karşı karşıyalar." diyen Stizglitz Arkadaşları ya da yakınları ile yaşayanların ise sokağa düşmenin sınırında olduğunu belirterek yedi milyondan fazla Amerikan ailesinin evlerini kaybettiğini hatırlattı.