Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran, Avrupa Birliği'nin İran petrolünün ithalatına getirdiği yasağın petrol fiyatlarını yükselteceğini ve emtia piyasasındaki istikrarsızlığı artırarak Batı ülkelerindeki ekonomik büyümeyi tehdit edeceğini savundu.

AB Dışişleri Bakanları'nın Temmuz'dan itibaren İran petrolünü satın almayı bırakma kararını "aceleci" bir karar olarak niteleyen İran petrol bakanı, bunun, ekonomik kayıplara yol açarak, krizle boğuşan Avrupa halkına zarar verebileceğini söyledi.

İran petrol bakanının açıklamasına göre, İran'ın "petrolüne yeni müşteri bulmak" gibi bir sıkıntısı yok. Ancak, Avrupa, Çin'in ardından İran petrolünün en büyük 2. alıcısı konumunda bulunuyor. ABD Enerji Bakanlığı'nın verilerine göre  Avrupa, geçtiğimiz yıl günde 450 bin varil İran petrolü ithal etti.

AB'nin petrol yasağı, bloğun ve ABD'nin İran'a, batı ülkelerinin kitle imha silahı üretimini hedeflediği belirtilen nükleer programı konusunda uyguladığı baskılarının bir parçası. AB'nin diğer önlemleri arasında İran Merkez Bankası'nın Avrupa'daki varlıklarının dondurulması ve ülkeden gelen petrokimyasal ticaretin yasaklanması bulunuyor.

Suudi Arabistan'ın ham petrol akışını devam ettirme sözü vermesi ve Libya'nın petrol ihracatlarına yeniden başlamasıyla İran'a uygulanacak olan ambargo haberleri, petrol fiyatlarını henüz sıçratmış değil. Vadeli ham petrol kontratları dün varil başına 99.58 dolardan fiyatlanarak, İran'ın Batı'nın amborgalarına karşı ülkeden geçen tüm petrol nakliyatlarını bloke etme tehdidinde bulunduğu 27 Aralık'taki seviyesinin altında seyretti.