Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'ne göre, Yunanistan'ın kreditörleri, ülke tahvillerinde zarar yazarak ülkenin borçlarının azalmasına yardımcı olamayacak.

Kuzey Almanya'daki Kiel Üniversitesi'ndeki enstitünün çalışmasında, kamu sektöründeki kreditörlerin, yatırımcılara, yüzde 50 oranında zarar yazılması konusunda katılması durumunda dahi Yunanistan'ın borç yükünün "dayanılamaz yükseklikte" olmayı sürdüreceği belirtildi.

Özel sektör kreditörleri geçtiğimiz yıl Avrupalı liderler ile  Yunanistan'ın kurtarılması için zarar yazmaları ve hazine kağıtlarının tahvillerle değiştirilmesi konusunda anlaştı. Euro Bölgesi hükümetleri şimdi de yatırımcıların takas edilmiş tahvillerde daha çok faizi kabul etmelerini isteyerek, daha fazla "taviz" bekliyor.

IfW olarak bilinen kuruluş, tahvil sahiplerinin orijinal niyet bildirisinin, "gönüllülük esası" ve "belirsiz yorumlardan" ötürü büyük ihtimalle tamamıyla uygulanmayacağını düşünüyor. Kuruluş, Yunanistan büyük ihtimalle yüzde 80 oranında zarar yazılmasına ihtiyacı olacağını, bunun da ülkeyi neredeyse "tamamen iflasa" sürükleyeceğini söyledi.

Enstitüye göre, Portekiz'in borçlarının yarısının zarar olarak yazılmasına, İrlanda, İtalya ve Macaristan'ın ise yüksek büyüme oranları kaydettikleri sürece böyle bir zarar yazmaya ihtiyacı olmayacak.