Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz ekonomisi dördüncü çeyrekte, imalatçıların üretimini düşürmesi ve hizmetlerin durma noktasına gelmesinin etkisiyle beklentinin üzerinde düşüş kaydetti ve ülkeyi ikinci kez resesyonun eşiğine getirdi.

Resmi istatistik kurumunun verilerine göre İngiltere'de GSYH dördüncü çeyrekte, bir önceki çeyrekten yüzde 0.2 düşüş kaydetti. 3. çeyrekte yüzde 0.6 büyümüş olan İngiliz ekonomisinde yüzde 0.1 gerileme bekleniyordu. Kuruluş, kamu sektörünün 30 Kasım'da emeklilik maaşları şikayetiyle gittikleri grevlerin GSYH'yı etkilediğine dikkat çekti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King dün, gerektiği takdirde bankanın yeniden teşvikleri artırabileceğini söylemişti.

İngiltere, dördüncü çeyrekte küçülme açıklayan tek G-7 ekonomisi olmayabilir. Almanya'nın istatistik kurumu aynı dönem için GSYH'da yüzde 0.25 düşüş düşüş beklediğini açıklarken, IMF de Euro Bölgesi'nde resesyon öngörüyor.

Son ve ilk çeyreğin yatay seyirde kalacağını söyleyen Londra'daki Commerzbank AG'nin ekonomistlerinden Peter Dixon, bunun merkez bankasını Şubat gibi parasal genişlemeye gitme konusunda destekleyeceğini belirtti.