Ernst&Young/Ferrato: Türkiye'den umutluyuz
Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Ernst & Young Dünya COO'su Ferraro, Türkiye'den umutlu olduğunu ancak euro bölgesindeki durumun endişe kaynağı olduğunu belirtti
Ernst & Young Dünya COO'su (Chief Operation Officer) John Ferraro Davos'ta Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'nın sorularını yanıtladı. Türk ekonomisinden oldukça umutlu olduğunu dile getiren Ferraro, "hem Türkiye, hem gelişmekte olan piyasalar için yine boğa tutumumuzu sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.
Özlem Dalga: Buradaki atmosfer nasıl bu yıl? Nasıl değerlendiriyorsunuz?
John Ferraro: Biraz daha az olumlu ve biraz daha fazla belirsizlik var ne yazık ki. Özellikle Euro Bölgesi en büyük endişe kaynağı ve bunu Şansölye Merkel'den, IMF yetkililerinden de duyuyoruz. Avrupa Bölgesi'nde ve Euro Bölgesi'nde resesyondan bahsediliyor. Aynı şekilde global büyüme, gayri safi yurtiçi hasıla da mücadelesini sürdürüyor. Umuyoruz ki dünya çapında bir çözüm bulabiliriz ekonomilerimiz için.
Özlem Dalga: Siz üçüncü globalleşme raporunu yayınladınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Büyümeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
John Ferraro : Çok büyük bir süpriz olmadı. Hala globalleşme teknolojinin önderliğinde devam ediyor ve ülkelerin birbirine bağlılığı giderek artıyor. Bu da çok tartışılan bir noktaydı. Çünkü gençler arasında da daha az olumlu hava var.
Özlem Dalga: Peki çok büyük değişiklikler görüyor musunuz geçen yıla kıyasla?
John Ferraro: Hayır, hala daha globalleşen ve birbirine bağlı, birbirine ihtiyaç duyan ülkeler haline geliyoruz. Bunun ana sebepleri de yatırımlar, kültürel birleşmeler ve elbette teknoloji.
Özlem Dalga: Sermaye oranlarını artırmaya çalışırken bankaların, aynı şekilde gelişmekte olan ülkelerden nakit çektiklerini de biliyoruz. Bunun değiştiğini görebilecek miyiz?
John Ferraro : Hayır bu hala endişe olmaya devam ediyor. Ancak biz Ernst&Young olarak Türkiye hakkında şöyle düşünüyoruz; Türkiye en umut vaadeden ekonomilerden bir tanesi ve uzun vadede bu şekilde olacak. Kendi faaliyetlerimize Türkiye'de baktığımız zaman 250 kişi işe aldık, büyümemiz oldukça başarılıydı. Büyüme 2011'e kıyasla 2012'de biraz yavaşlayacak şeklinde öngörülüyor ama yine de Euro Bölgesi'nden çok çok daha iyi. Yani Türkiye'ye boğa tutumundayız ve yine iş faaliyetlerimiz açısından da hem Türkiye hem gelişmekte olan piyasalar için yine boğa tutumumuzu sürdürüyoruz. Türkiye oldukça cazip.
Özlem Dalga: Ülkeler için IMF büyüme tahminlerini düşürdü ve Türkiye için de düşürdü. Siz ne bekliyorsunuz? Nasıl bir beklentiniz var Türkiye için?
John Ferraro: % 2,5 bekliyoruz, %7 – 8'lerden bu seviyelere düşebilir. Elbette enflasyon bir endişe kaynağı ve para birimi de endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Ancak esas endişe Euro Bölgesi'nin Türkiye'ye etkisi olacaktır. Çünkü ticari akışlar var ve doğrudan yabancı yatırımlar var. İhracatlar ve ithalatlar var. Umuyoruz ki bu sistematik meseleler Euro Bölgesi'nde çözülebilir ve aynı şekilde güven geriye dönebilir Türkiye'ye ve çok ağır etkileri olmaz.
Özlem Dalga: Sizin Euro Bölgesi'nin mevcut ekonomik durumu ile ilgili değerlendirmeniz nedir ?
John Ferraro : Şansölye Merkel dün gayet iyi bir şekilde dile getirdi, IMF de bunu desteklemişti. Eğer uzun vadeli yapısal çözümler bulamazsak ki biz yine ihtiyatlı bir iyimser bakış açısına sahibiz, o zaman Euro Bölgesi çok ciddi bir resesyon ile karşı karşıya kalacak. Ve eğer bu problemler üzerinde çalışabilirsek Euro Bölgesi ve Avrupa her zaman için güçlü olmuştur. İşte o zaman elbette çok ciddi etkiler görmeyiz, insanların endişe ettikleri kadar büyük bir etki görmeyiz.
Özlem Dalga: Bazı ülkeler Euro Bölgesi'nden çıkmak zorunda kalacak mı?
John Ferraro: Bu her zaman için bir ihtimal, bir olasılık ama kısa vadede bunun olacağını düşünmüyorum. Çok ciddi politik yatırımlar söz konusu bölgede ve duygusal açıdan da elbette yatırımlar var ve euro için aslında en mantıklı olacak olan şey bir arada kalıp hayatta kalmayı başarabilmek. Yani ben bu noktada olumluyum, herşey çözülecektir ve kısa vadede çok farklı bir senaryo ile karşı karşıya kalmayız.
Özlem Dalga: Böyle birşey gerçekleşirse o zaman sizin iş faaliyetleriniz nasıl etkilenir? Böyle bir alternatif planınız var mı?
John Ferraro: Bu elbette olasılık. Çoğu insanın da şu an aklından böyle bir düşünce geçiyor ve kendi iş faaliyetlerimiz açısından da elbette böyle bir şey olursa alternatifleri değerlendiririz.
Özlem Dalga: Ernst&Young 2012'yi nasıl değerlendiriyor, neler bekliyor?
John Ferraro: Türkiye'ye bakacak olursak en hızlı büyüyen ülkelerden bir tanesi. Dediğim gibi Türkiye oldukça çekici bir pazara sahip. Türkiye'de çalışanlarımızdan oldukça gururluyuz, Türk ekonomisinden de oldukça umutluyuz. Biraz inişli çıkışlı, uzun vadeli görünüş olsa bile Türkiye'nin oldukça parlak olduğunu düşünüyorum.