Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Yunanistan ile özel sektör alacaklılar arasındaki borç takası görüşmelerinin sonuçlanmamasının Euro Bölgesi'nde borç krizinin çözümden uzak olduğu endişelerini artırmasının ardından değer kaybetti. Avrupa ortak para birimi, yen karşısında son bir ayın zirvesinden gevşedi.

17 ülkenin ortak para birimi, Eylül ayında merkez bankasının yükselişi durdurmak için müdahale etmesinden bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra değer kaybeden İsviçre frankı hariç önemli 16 para biriminin tümü karşısında geriledi. Japon yeni dolar karşısında neredeyse rekor seviyeye yükseldi ve bu hareket, Japonya'nın müdahale edebileceği spekülasyonunu güçlendirdi. Güney Afrika randı ve Meksika pesosu, ABD'de işsizlik oranının düşmesinin ardından kazançlara öncülük etti. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gelecek haftaki toplantısında faizleri sabit tutması bekleniyor.

New York'ta Bank of New York Mellon Corp. kıdemli Döviz stratejisti Michael Woolfolk, "Piyasa euroda short ve Yunanistan konusunda son karar verilene kadar da muhtemelen artan bir şekilde short olacak" dedi ve "İstihdam verisi uluslararası yatırımcıların oldukça dikkatini çekti ve rallinin gelecek hafta sürüp sürmeyeceğini görmek ilginç olacak" değerlendirmesinde bulundu. Short pozisyon, yatırım aracının değer kaybedeceği yönünde bahse girmek olarak tanımlanıyor.

Euro yen karşısında, 26 Ocak'ta 102.21 seviyesine çıkarak 23 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.6 gerileyerek 100.79 seviyesine indi. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.3158 dolar seviyesine indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 76.60 seviyesine çıktı. Japon para birimi dolar karşısında 1 Şubat'ta 76.03''e kadar çıkarak, 31 Ekim'de gördüğü 2. Dünya Savaşı'ndan bu yanaki zirvesi olan 75.35'ten beri en yüksek seviyesine ulaştı.