Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro piyasaları, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi'nin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hamlelerini desteklemesi üzerine sıçrama kaydetti.

Bloomberg'in Avrupalı bankalar ve finansal şartlar endeksleri Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine işaret ederken, para piyasası borç verme oranları ve İtalya'da İspanya'ya birçok sorunlu ülkenin tahvil faizleri de düşüyor. AMB Başkanı Draghi'nin acil kredilerinin etkisini göstermeye başlaması ve Almanya Başbakanı Merkel'in daha sıkı mali kurallardan, daha büyük kurtarma fonlarına geçiş yapmasıyla, euronun çökeceği ve borç krizinin çözülemeyeceğine ilişkin endişelerde gevşeme görüldü.

İnsanların geçtiğimiz yılı "kötü gidebilecek her şey kötü gidecek" diye düşünerek sonlandırdığını ancak her şeyin kötü gitmediğini söyleyen Londra'daki Goldman Sachs Asset Management'ın yönetim kurulu başkanı Jim O'Neill, Euro projesine ilişkin şüphelerin hâlâ var olduğunu, ancak tedirginliğin bir miktar azaldığını belirtti.

Endişeler konusunda bu soluklanmanın, toparlamayı da beraberinde getirip getirmeyeceği henüz belirsiz. Portekiz'in 10 yıllık borçlanma maliyetlerinin geçtiğimiz ay yüzde 17'ye kadar tırmanmasıyla, tahvil sahiplerinin ülkenin temerrütü aşma yeteneğini sorgulamaya başladığı ve Yunanistan 2. kurtarma paketi için uğraştığı bir zamanda, Yunanistan hâlâ iflası ve eurodan çıkışı önlemeye çalışıyor. Bölge genelinde bir resesyon kredi sıkıntısı ve bütçe kesintileriyle tetiklenebilir. Diğer yandan Yunanistan ve Fransa'nın önünde genel seçimler de bulunuyor.

Euro bugün Yunanistan'ın AB kurtarma paketini hala garantileyememesine ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 0.6 değer kaybederek 1.3086 dolardan işlem gördü.