Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in anketlerine göre Kuzey Amerika, Forex işlemlerinde Ekim ayında 977 milyar dolar ile rekor kırdı; İngiltere, Avustralya ve Singapur'da ise yavaşladı.

ABD Merkez Bankası Fed'in Döviz Komitesi'nin yarı yıllık anketleri referans alarak yaptığı bugünkü açıklamasına göre, Ekim'de ortalama işlem hacmi, Nisan'daki 856 milyar dolar ve Ekim 2010'daki 809 milyar dolar ile önceki 2 yarı yılı aştı. Ekim 2011'deki artış genel olarak Nisan dönemindeki spot işlemlerdeki yüzde 28'lik artıştan kaynaklandı.

Euro/Dolar paritesindeki işlem hacmi yüzde 37 ile en büyük paya sahipken, Dolar/Yen işlemleri ise yalnızca yüzde 10 oranında kaldı.

Avrupa'daki borç krizinin piyasaları alt üst etmesi ve küresel ekonominin yavaşlayacağına ilişkin endişeleri tetiklemesi üzerine geçtiğimiz yıl volatilite yükseldi. JP Morgan G7 Volatilite Endeksi'ne göre G7 ülkelerinin para birimlerinin zımni volatilitesi Eylül ayında yüzde 15.77 ile 16 ayn zirvesine tırmandı. Endeksin 5 yıllık ortalaması yüzde 12.03.

İyi sermayelendirilmiş bankalar arasında bazı hareketleri destekleme isteğinin oldukça yüksek olduğunu belirten New York'taki Miller Tabak & Co.'nun baş ekonomi stratejisti Andrew Wilkinson, görünümün bulutlandığını, bunun da pozisyonları doğrulamayı zorlaştırdığını söyledi. Wilkinson, genellikle risk yatırımcıların da geri adım attığını aktardı.