Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyonun hızlanmasının Asya'daki merkez bankalarının para politikasını gevşeteceği beklentilerini azaltması ve Yunanistan'ın borç görüşmelerinde anlaşma sağlayamaması üzerine Asya paraları değer kaybetti.

Güney Kore Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetini sabit tutmasının ardından won, 2 gündür devam eden rallisine ara verdi. Yunan liderlerin daha fazla finansal yardım almak için gereken ekonomik önlemlerde anlaşamamasının ardından Malezya ringgiti 5 ayın zirvesinden gevşedi. Bugün açıklanan veriler Çin'de tüketici fiyatlarının Aralık ayındaki yüzde 4.1'lik yükselişinin ardından Ocak ayında yüzde 4.5 yükseldiğine işaret etti.

Çin'in en büyük ikinci bankası CCB International Securities Ltd.'ın Hong KOng'taki ekonomistlerinden Banny Lam, Yunanistan'da ilerleme kaydedilmemesinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığını ve piyasa beklentisi için olumsuz olduğunu söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.4 zyaıflayarak 1,120.53 seviyesine, ringgit de yüzde 0.1 düşüşle 3.0110 düzeyine geriledi. Filiğin pezosu yüzde 0.2 deper kaybederek 42.282'ten işlem gördü; Gint rupisi de yüzde 0.3 düşüşle 49.28 seviyesine geri çekildi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de 4 günden bu yana ilk düşüşünü kaydetti. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos bugün ülkenin kreditörleri ile emeklilik kesintilerindeki sorunları gidermek için bugün yeniden bir araya geldi.