Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Stratejik Düşünce Enstitüsü'nce düzenlenen ''Global Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Yansımaları'' konulu panelde yaptığı sunumda, 2009 yılının küresel ekonomi açısından 1950'den bu yana dünyanın yaşadığı en kötü yıl olduğunu söyledi.

Euro Bölgesinde yaşanan sorunların küresel ekonomideki sorunlarla bağlantılı olduğunu kaydeden Lewis, ''Bu sorunların çözümü için küresel ekonomideki sorunlar çözülmeli'' dedi.

Geçen yılın Ağustos ve Eylül dönemlerinde küresel ekonomi konusunda daha iyimser olduklarını belirten Lewis, 4'ncü çeyrekte ise dünyada durumun çok daha kötü bir hal aldığını dile getirdi.

Önümüzdeki dönemde Euro Bölgesindeki politika yapıcılarının yaşanan sorunlara çözüm bulacaklarını var saydıklarını ifade eden Lewis, ''Bankaların kredi vermekten vazgeçeceklerini, bilançolarını azaltacaklarını düşünüyoruz'' diye konuştu.

IMF olarak dünyadaki birçok ülkeye ilişkin büyüme tahminlerini büyük oranda aşağı yönlü revize ettiklerini anımsatan Lewis, ABD, Avrupa ve Euro Bölgesinde ekonomik büyümede yavaşlama öngördüklerini belirtti.

2012 yılının ekonomik açıdan zor bir yıl olacağına dikkati çeken Lewis, ''Birçok ülkenin kamu finansmanını sıkılaştırması gerekiyor. Bu lükse sahip olmayan ülkeler var. Kredilerin yavaşlatılması ile ilgili bazı şeyler yapılmalı'' değerlendirmesinde bulundu.

Yükselişte piyasaların ekonomik aktivitelerinde artış yaşandığını anlatan Lewis, bu ülkelerin küresel ekonomideki paylarının arttığını belirtti.

Sunumunun sonunda Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Lewis, ''IMF'de temsil edilen ülkeler güçlü olan ülkeler. Ülkelerin IMF'de temsili yeniden tanımlanıyor. Bu tamamlandığı zaman Türkiye onların arasında güçlü bir ülke olacak'' ifadesini kullandı.

-''Türkiye krizden avantajlı çıktı''-

Panele katılanlardan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu da gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere yakınsama hızının 20 yıl olduğunu bunun 15 yıla düşmesinin beklenebileceğini söyledi.

Türkiye'de geçmişte kadının işgücüne katılım oranının düşük olduğunu ifade eden Yörükoğlu, krizle birlikte bu oranın arttığını ve artışın sürdüğünü kaydederek, ''Bu, Türkiye'nin demografik avantajlarından biri'' dedi.

Kriz ortamında Türkiye ekonomisinin performansına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yörükoğlu, ''Türkiye ekonomisi küresel krizden avantajlı çıktı. Bunun devam edeceğini öngörüyoruz'' diye konuştu.

Yörükoğlu, dünyada gelişmekte olan ülkelerin önümüzdeki dönemde risk primlerinin düşeceğini tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.