Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Papadimos, ikinci kredi anlaşması çerçevesindeki yeni ekonomik programın sunulduğu kabine toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin gelecek yıllardaki finansmanını sağlayacak olan programın onaylanmasını içeren kabine toplantısının önemine işaret etti.

Bakanlar için tarihi sorumluluk saati olduğunu belirten Papadimos, Yunanistan'ın iflasına izin vermeyeceklerini çünkü böyle bir durumun ülkeye pahalıya mal olacağını ifade etti.

Yeni ekonomik anlaşmanın imzalanması gerektiği, başka türlü bir gelişmenin felaket olacağı uyarısında bulunan Papadimos ''Yeni kredi anlaşmasını ve yeni ekonomik programı onaylamayanların hükümette kalamayacakları açıktır'' dedi.

Papadimos, 130 milyar euro tutarındaki yeni kredi anlaşmasının gelecek yıllarda ülkeyi finanse edeceğini, devletin borcunun 100 milyar euro azaltacağını söyledi.

Yeni ekonomik programın hükümetin troyka ile çetin ve yoğun müzakerelerin bir neticesi olduğunu ifade eden Papadimos, hükümeti destekleyen üç partiden ikisinin liderinin yeni program üzerinde mutabık olduklarını bildirdi.

Üç metin halinde bakanlara dağıtılan programın hedeflerinin iddialı ve uygulamasının kolay olmadığını belirten Papadimos, programın 2013 yılında ekonomide iyileşme, 2014-2015 yıllarında ise yüzde 2.5-3 arasında kalkınma hızı öngördüğünü kaydetti.

Son 5 yıl içinde ekonominin durgunlukta olmasının doğal olduğunu çünkü ülkenin kalkınmasının yüklü kredilere dayandığını dile getiren Papadimos, krediler ortadan kalkınca durumun bu hale geldiğini söyledi.

Avrupa'daki ekonomik gelişmelerin de ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Papadimos, Yunan ekonomisinin geleceğindeki dengesizlik ve belirsizlik ile iflas ve euro kuşağından çıkılması endişelerinin yatırımcıların kararlarını olumsuz etkileyerek ekonomik faaliyetleri dondurduğunu kaydetti.

Bazı kişilerin bu kadar acı veren bir ekonomik programı uygulamaktansa iflası tercih ettiklerini söylediklerine işaret eden Papadimos, bunu söyleyenlerin kendilerini kandırdıklarını ya da tehlikeli bir demagoji yaptıklarını dile getirdi.

Papadimos ''Kontrol dışı iflas, ülkemizi felaket içeren bir maceraya sürükler, kontrol dışı ekonomik kaos ve sosyal patlama koşulları yaratır'' diye konuştu.

Eurogroup toplantısında Euro bölgesi bakanlarının siyasi ortamdaki belirsizlik ve endişeler yüzünden Yunanistan'a yeni mali destek programını onaylamadığına işaret eden Papadimos, programın uygulamasını destekleyeceklerine dair siyasi parti liderlerinden yazılı taahhüt beklendiğini söyledi.

Papadimos, ''Ya ülkemizi yeni bir döneme götürecek bir anlaşmaya varacağız ya da geri adım atarak çöküşe geçeceğiz'' diye konuştu.

Bu anların sadece kritik değil ülke için dramatik de olduğunu beliren Papadimos, herkesin tarihi büyük bir sorumluluğu olduğunu kaydetti. Papadimos, şöyle konuştu:

"Hepimiz bu ülke ve dünya için en iyisini yapmak istiyoruz. Böyle bir durumda benim için ikilem yoktur. Tek bir şey vardır. Hepimizin şahsi ve siyasi hayatını bir kenara bırakarak herşeyimizle ülkenin yenilgi ve iflasını engellemek için çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

-Hükümetten istifalar-

Öte yandan, Yunanistan'da ikinci kredi anlaşması çerçevesinde alınması gereken yeni ekonomik önlemlere parlamentoda karşı oy kullanacaklarını belirten Yorgo Karacaferis'in partisi Ortodoks Halk Partisi'nden(LAOS) son olarak Savunma Bakan Yardımcısı Yorgos Georgiu istifa etti.

Daha önce de Altyapı Ulaştırma ve Ağlar Bakanı Makis Voridis, Kalkınma, Rekabet ve Denizcilik Bakan Yardımcısı Adonis Georgiadis ile Tarım ve Gıda Bakanı yardımcısı Asterios Rondulis istifa etmişti.

Bu arada, sosyalist PASOK üyesi Dışişleri Bakan Yardımcısı Mariliza Ksenoyanakopulu da istifa ettiğini duyurdu. Ksenoyanakopulu, mektubunda Başbakan Papadimos'a yeni kredi anlaşmasının çalışanların haklarını ortadan kaldırdığı için onaylamayacağını bildirdi. Dün de PASOK üyesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Yannis Kuçukos istifa etmişti. PASOK milletvekili Çetin Mandacı da parlamentoda program lehine oy kullanmayacağını duyurdu.

Bu arada, kabine değişikliğinin ikinci ekonomik programın parlamentoda onaylanmasının ardından yapılması bekleniyor.