Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin''in başbakanı Wen Jiabao, ekonomi politikalarında bu çeyrekten itibaren ince ayara başlanılabileceğini açıkladı. Wen, böylece Ekim ayındaki açıklamasından bu yana ilk kez zamanlamadan bahsetmiş oldu.

Çin'deki Xinhua Haber Ajansı'nın haberine göre, ekonomik verilere ilişkin hükümetin görüşünü alan Wen geçtiğimiz hafta Pekin'de, Ocak ayı ve ilk çeyrekteki ekonomik şartların izlenmesinin gerektiğini savundu. Wen, en kısa zamanda değerlendirme yapılıp, gerektiği zaman hızlı bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz ay zayıf ihracat rakamlarının ve kredi verme oranlarındaki yavaşlamanın ardından, Wen'in açıklamaları, Pekin hükümetinin yakın zamanda büyümeyi desteklemek için para politikasında gevşemeye gideceğine ilişkin spekülasyonları artırabilir. Uluslararası Para Fonu IMF de 6 Şubat'ta Avrupa'daki borç krizinin kötüleşmesi hâlinde, büyümenin yarıya gerileyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Ocak ayı rakamlarının ardından Wen'in ekonomiyi teşvik edici hamlelere hazırlanıyor gibi göründüğünün altını çizen Hong Kong'taki Credit Agricolae CIB'nin kıdemli ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, Şubat ve Mart gibi bir politika değişikliğinin olabileceğini söyleyerek, yakın zamanda bankaların munzam karşılık oranlarında indirim öngördü.

Kowalczyk aynı zamanda yetkililerin, kredi destekleri ve vergilerin düşürülmesi gibi genişlemeci ekstra önlemler alabileceklerini belirtti.